Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
– Jag är tacksam att så många vaccinatörer ställde upp och vaccinerade på en lördag. De gör ett otroligt jobb som sänder en viktig signal – vi var synliga och tillgängliga. Nu fortsätter vi med såväl breda som riktade insatser framöver, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Extra tillfälle med drop-in-vaccination i Västra Götaland på 140 platser

Lördag 22 januari är det åter dags för en vaccinationsdag  i Västra Götaland. Under lördagen har cirka 140 vaccinatörer extra öppet med drop-in. Vaccinationsdagen är en särskild satsning som Västra Götalandsregionen gör för att ännu fler ska få möjlighet att ta sin första, andra eller tredje dos.

Från och med 10 januari kan du som är 18 år eller äldre få en tredje dos vaccin. Förutsättningen är att det har gått minst fem månader sedan du fick den andra dosen.

– Med vaccinationsdagen vill vi  göra det så enkelt om möjligt att vaccinera sig. Vaccin är det bästa skyddet vi har mot svår sjukdom i covid-19, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Fem månader efter dos två

Folkhälsomyndigheten har nu sänkt dosintervallet till fem månader mellan andra och tredje dosen. Det gör att fler personer över 18 år nu får möjlighet att ta sin tredje dos.

– Tredje dosen är viktigt för ett gott skydd mot svår sjukdom. Men det är också viktigt att de som inte tagit en första eller andra dos passar på att göra det när det nu är lättillgängligt och vi har gott om vaccin, säger Kristine Rygge.

De vaccin som kommer att ges under dagen är Pfizers Comirnaty eller Modernas Spikevax. Det kostar ingenting att vaccinera sig.

Många passade på

Den 2 oktober 2021 höll 141 vaccinatörer i Västra Götaland öppet för vaccination via drop-in under Västra Götalandsregionens initiativ Stora vaccinationsdagen.

Totalt 7 951 personer nappade på erbjudandet med lördagsöppet helt utan tidsbokning. Det motsvarar ett stick var fjärde minut hos de vaccinatörer som höll öppet.

Nästan hälften av de personer som tog chansen den 2 oktober var tidigare ovaccinerade personer som fick sin första dos.

Läs mer om vaccination mot covid-19 på 1177.se

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se