Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: G. Steiger, CC BY-SA 3.0

Fördubbling av antalet smittade med covid-19 i Västra Götaland

Under vecka 52 var antalet nya bekräftade fall 7886 av covid-19 i Västra Götaland. Det är en ökning med 104 procent jämfört med julveckan, v 51. Ökningen av fallen sker i hela regionen och i alla åldersgrupper.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland, ser allvarligt på den snabba ökningen av smittspridningen.

Thomas Wahlberg

– Smittspridning sker där människor träffas. Det är viktigt nu att vi tänker på att hålla avstånd till varandra och undviker miljöer med trängsel, arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken då det ofta är trångt, säger Thomas Wahlberg.

Stanna hemma om du har symtom på luftvägsinfektion och testa dig. Stanna hemma om någon i ditt hushåll har covid-19.

– Har du inte vaccinerat dig så gör det nu och viktigt att även ta den tredje dosen, så fort det är möjligt, säger Thomas Wahlberg.

Provtagning

Kapaciteten för provtagning för covid-19 i Västra Götaland är god. Lediga tider finns via denna länk: https://www.vgregion.se/ov/pcr-test/pcr-test/

Jan Kilhamn.
Jan Kilhamn.

– Tyvärr har svarstiderna för provtagning ökat på grund av det stora antalet tester som görs och är för närvarande cirka två till fyra dagar i genomsnitt. Vi arbetar intensivt för att korta svarstiderna, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukhusdirektör, Västra Götalandsregionen.

Antal inneliggande med covid-19

Den 3 januari kl. 10:00 fanns det totalt 148 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 11 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Det är oroande att allt fler blir så sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård. Men behovet av intensivvård har ännu inte ökat och det är tydligt att vaccinationerna hjälper, säger Jan Kilhamn.

Vaccination mot covid-19

Just nu är det möjligt för alla i riskgrupp från 18 år samt andra från 50 år att boka in sig för en tredje dos vaccin. På måndag 10 januari öppnar bokningen för alla över 18 år. Här är en länk till bokningsbara tider: https://www.vgregion.se/ov/vaccinationstider/

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se