Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen berättar att provtagningskit packas dygnet runt för att efterfrågan på pcr-test ökat kraftigt.

Långa svarstider för pcr-test – prover flygs till Tyskland

Den höga smittspridningen av covid-19 har gjort att antalet pcr-test ökat kraftigt de senaste veckorna. Resultatet är längre svarstider och brist på provtagningskit.
– Nu återupptas flygningarna av prover till analyslabb i Tyskland och vi rekryterar mer personal till packningen. Vi hoppas vara nere på normala svarstider igen redan i slutet på veckan, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen(VGR).

Under de fyra vardagarna mellan jul och nyår togs 54 000 pcr-prover i Västra Götaland.  Men redan veckorna innan jul var provtagningen nära de högsta nivåerna under pandemin. Svarstiden som normalt är 48 timmar är nu 2-5 dagar.

Det höga antalet prover, i kombination med hög sjukfrånvaro och i förlängningen även brist på utrymme, har lett till att analyslabben inte hinner hålla takten uppe. Det gäller både Eurofins som vårdcentralerna inom Närhälsan använder och Unilabs som anlitas av de privata vårdcentralerna.

Flygs till Tyskland

Eurofins är ett internationellt företag med laboratorier över hela världen. För något år sedan flög Eurofins prover till sitt labb i Tyskland för att avlasta sitt svenska labb i Uppsala där proverna från VGR analyseras.

– I måndags kväll återupptogs flygningarna till det tyska labbet. 5000 prover från VGR kommer nu att flygas dit varje natt för att avlasta. Det kommer inte att kosta VGR något extra att Eurofins löser situationen på det här sättet, säger Per Sikora.

Eurofins kommer i och med detta att kunna hjälpa Unilabs så att även de privata vårdcentralernas provtagning kommer ner i normala svarstider.

Rekryterat personal

Den ökade provtagningen har gjort att inte heller packningen av provtagningskit kunnat hålla jämna steg.

– Ökningen har gått snabbare än någon kunnat ana. Vi har på kort tid fått 3-4 gånger fler provtagningar än tidigare. Dessutom är provtagningsapparaten lika hårt drabbad av sjukdomar som influensa och covid som resten av sjukvården, säger Per Sikora.

Personal både på labb och de som packar provtagningskitt jobbar både kvällar, nätter och helger för att hinna med. Mer personal har nu snabbt rekryterats för att få ihop fler skift till packningen.

Viktigt fortsätta ta prov

– Vi gör allt som står i vår makt för att det ska finnas prover att ta och för att svarstiderna ska bli normala igen. Det är viktigt att fortsätta provta sig, säger Per Sikora.

Om du har förkylningssymtom och din vårdcentral har slut på provtagningskit kan du kolla med flera vårdcentraler, annars stanna hemma enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läs mer på 1177.se om när du ska stanna hemma.

Läs mer på 1177.se om pcr-provtagning

Här kan du se lediga tider för provtagning i Västra Götaland

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Nyheter från Västra Götalandsregionen.