Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Agape/Human Bridge

Sjukhussängar, kuvöser och 100 kilo kirurgiska instrument skickas till Ukraina

Sedan kriget startade har flera lastbilar med sjukvårdsutrustning och hjälpmedel skickats från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Destinationer har bland annat varit sjukhus och äldreboenden i Kiev och Lviv skriver Sahlgrenskaliv.

Bara under den senaste veckan har två transporter utrustats helt med material från Västra Götalandsregionen med destination Ukraina. Under mars månad har sjukhuset och regionen bland annat donerat 30 pallar förbrukningsmaterial, 700 par kryckor, 40 sjukhussängar, 50 rullstolar, 100 kg kirurgiska instrument, blodkylar, kuvöser och respirator.

Lastbilen fylls till bredden med bland annat rullstolar, sjukhussängar och kryckor.
Foto: Agape

Till flera platser i Ukraina

Lastbilarna, som har varit helt eller delvis fulla med donerat material från sjukhuset och regionen, har gått till huvudstaden Kiev, till Rivne cirka 100 kilometer väster om Kiev, till Lviv och till Uzhorod som ligger cirka 100 kilometer söder om Lviv. Genom lokala partners till Sahlgrenska International Care har materialet nått ut till sjukhus, rehabcenter, äldreboenden och organisationer som bistår äldre i deras hem.

I dagsläget är behovet av material som behövs vid akut omhändertagande stort. Det kan vara förband, sterila kompresser, kirurgiska instrument och väteperoxid. Men även sjukhusutrustning som ultraljud, defibrillatorer, sjukhussängar och EKG-apparater behövs.

Materialet doneras bland annat genom Sahlgrenska International Care:s biståndspartners Human Bridge, Agape och KLM, som i sin tur har lokala samarbetspartners som verkar i Polen och Ukraina. Tillsammans med dem kommer nya transporter att skickas inom kort med mer material från sjukhuset och regionen.