Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Ian Schemper, Tilo Stengel.

Kul och bus på påsklovet – Se vad som händer i VGR

Vill du påskpyssla eller höra småläskiga sägner om påskkärringar? Spela hällristningsbingo? Tova ägg?
Kanske är du sugen på att förvandlas i operans teaterkostymer, bli teatersminkad, prova olika instrument, testa att bli regisserad och dansa med GöteborgsOperans danskompani?
I Västra Götalandsregionens (VGR) verksamheter hittar du påsklovsaktiviteter för barn och unga i alla åldrar. 

Under påsklovsveckan hittar du en stor mängd aktiviteter för barn och unga på Västra Götalandsregionens museer och besöksmål. Även GöteborgsOperan och Botaniska har aktiviteter som du hittar mer information om och länkar till längre ner på sidan. Alla aktiviteter är kostnadsfria.

Forsviks bruk

Aspirerande häxor och trollkarlar kan vara med på en workshop i trollstavsmakeri.
Här tittar vi på träslagens magiska egenskaper, lär oss om trollstavens uppbyggnad och bestämmer individuell design. Forsviks bruk erbjuder även två föreställningar, Pelikanteaterns föreställning Lilla livet här och där för de allra yngsta och Pandaresan, där barn mellan 3 och 8 år får åka jorden runt tillsammans med musikern Susanne Lind.

Göteborgs naturhistoriska museum

Här kan barn i alla åldrar jobba som forskare och titta på livet i löven. Under våra fötter kan man upptäcka häftiga småkryp – om man har lupp. Under påsklovet kan man också skapa vårfåglar tillsammans med en återbrukskonstnär och slöjdare eller gå en tipspromenad bland ugglor, tranor och vackra ägg!

Lödöse museum

Testa att medeltidslajva tillsammans med Lajvbyrån, som tar oss med till 1200-talet. Folkloristen Tora Wall berättar om häxor, väsen och trolltyg under en berättarstund. Du kan också skjuta pilbåge, tova ägg eller leta efter försvunna harar.

Vitlycke museum

Vitlycke museum slår upp portarna för säsongen den 14 april. Under öppningshelgen kan du ge dig ut på en spännande äggjakt, gå en rafflande tipspromenad eller delta i en ulltovnings-workshop. Dessutom kommer det vara guidade visningar av Vitlyckehällen.

Vänersborgs museum

I vår skaparverkstad finns möjlighet att rita, pyssla och skapa påsksaker i papper. Vill du veta mer om påsken kan du gå runt i museet och leta upp våra ”kunskapsägg” – kan du hitta alla? Naturligtvis är även vår lek- och lärmiljö Torpet öppen.

Slöjda med våra hemslöjdskonsulenter

Slöjda med våra hemslöjdskonsulenter i skaparverkstaden i ateljén på Rydals museum. En mängd olika material finns att använda. Från 3 år i vuxens sällskap.

GöteborgsOperan

Tisdagen den 12 april är det öppet hus  på GöteborgsOperan.
Dessutom pågår Skapadagar med Turboshow, allsångskonsert för hela familjen och Relaxed performance.

När GöteborgsOperan öppnar upp huset på påsklovet och erbjuder massor av kostnadsfria aktiviteter brukar hela huset koka av nyfikna besökare. Påsklovslediga barn förstås – men även vuxna i alla åldrar. Så pass många vuxna att teaterkostymerna, som finns för provning på Lilla scenen, för några år sedan fick utökas med ett antal vagnar med vuxenkostymer. För vem vill inte bli en räv i hög hatt för en stund?
I år har Öppet hus tema mod – vilket kommer att genomsyra hela dagen. Läs mer om öppet hus här.

Allt är kostnadsfritt men vissa programpunkter kräver biljett, bokas på www.opera.se

Skapadagar på GöteborgsOperan 8–23 april 2022: 

  • Lördag 9 april klockan 19:00, Lilla scenen:
    Turboshow: Rigoletto – en klubbshow om makt
  • Tisdag 12 april, Öppet hus, info se ovan
  • Onsdag 13 april klockan 10:30 och 13:30, Lilla scenen:
    Sjung med! Sångglädje för hela familjen

Kom som familj, förskola eller eftermiddagsverksamhet. Fika, umgås och upplev en härlig allsångskonsert där du bjuds in att sjunga med i kända låtar tillsammans med GöteborgsOperans Barnkör. Delar av GöteborgsOperans Orkester gör kören sällskap på scenen medan du som publik sjunger med från salongen.

Fredag 22 april kl 12:00. Lördag 23 april kl 11.00 och 13.00, Lilla scenen:
Relaxed performance: Ett liv – lev nu dö sen. Ungdomar gestaltar livet från början till slut genom utvalda körverk och pop-pärlor. Medverkande: GöteborgsOperans Ungdomskör, musikal- och orkesterdeltagare från Kulturskolan och du som kommer. Relaxed performance är en föreställningsform särskilt anpassad för dig som vill ha lite friare former än vad andra föreställningar erbjuder.

GöteborgsOperan ordnar  Skapadagar flera gånger per säsong – dagar med vidöppna tillfällen för alla som är nyfikna på musik, sång och musikdramatik. Allt sker i deltagandets och upplevelsens tecken och allt är kostnadsfritt.
Mer om vårens Skapadagar här: https://www.opera.se/forestallningar/sasong-2021-2022/skapadagar/

Botaniska

Under påsklovet kan du tova med ull tillsammans med Botaniskas pedagoger. 12 – 14 april.
Vi blandar också i andra material från naturen såsom pinnar och kottar. Nåltovning är ett roligt gammalt konsthantverk som alla kan göra, stora som små. Ull finns i alla möjliga färger, så det är bara att låta fantasin flöda. Ett lämpligt tillfälle att tova en påskpresent till någon du tycker om. Mer info på Botaniskas webbplats.

Sammanställt av VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se