Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sarah Lycksten, local på Hönö tar dig gärna med på en promenad runt ön, badar och fikar i hamnen som här med Anna Martinez. Foto: Pensky’s

Sugen på nya upplevelser? Turista med en invånare i Västsverige

Är du nyfiken på vad som finns bortom de vanliga turiststråken, eller vill du bara träffa folk och umgås? Nu kan du enkelt få kontakt med en ”local” i Västra Götaland.
– Det som är vardag för någon kan vara en fantastisk upplevelse för någon annan, säger Anna Martinez, projektledare för ”Meet the locals”.

Anna Martinez jobbar på Turistrådet Västsverige som är en verksamhet inom Västra Götalandsregionen (VGR). I jobbet är hon projektledare för plattformen och på fritiden är hon själv en av ett 30-tal locals i Västra Götaland.

Vissa locals ordnar guidade turer, tar med dig på en joggingtur eller visar hur de bakar sin favoritkaka. Det är de små, okonstlade, upplevelserna som är i fokus och att upptäcka världen med någon annans ögon, berättar Anna.

Världsunikt

Det är nog världsunikt att en region organiserar en möjlighet för privatpersoner att vara delaktiga i turistnäringen på det här viset. De delar med sig av sin vardag och bjuder på fantastiska upplevelser som annars skulle ha kostat mycket pengar.

Västra Götalandsregionen står bakom som seriös garant för plattformen som i övrigt påminner om boendeformen Airbnb. På webbplatsen meetthelocals.se hittar man en local, bokar tid och träffas. Locals är vanliga människor som älskar att träffa folk och är stolta över det dom gör. De vill visa sitt hem, sin trädgård, sin hembygd eller sin hobby och dela upplevelsen med andra. De flesta tar inte heller något betalt förutom eventuell kostnad för fika.

Bakade kanelbullar

Jag själv tog för ett tag sedan emot en mexikansk tjej som bott några år i Göteborg men som aldrig hade varit hemma hos någon svensk tidigare. Vi bakade kanelbullar, fikade och pratade. Vi tyckte båda att det var fantastiskt, berättar Anna.

Anna understryker att the locals precis lika gärna tar emot svenska som utländska besökare och man behöver inte ens vara turist utan det räcker att man är intresserad av att träffa folk och umgås.

De flesta som reser vet att det är möten med lokalbefolkningen utanför de vanliga turiststråke

n som brukar bjuda på de mest minnesvärda upplevelserna. Det beror ofta på tur och tillfälligheter men i Västra Götaland kan du till och med boka en träff baserat på egna intressen.

Det kan bli fantastiska möten, som när en av våra locals i Hyssna nyligen fick besök från Japan, säger Anna.

Möta människor

Att träffa en local kan handla om precis vad som helst. Till exempel guidad tur i stad eller natur, vistas på lantgård, vandra på en skärgårdsö, cykla mountainbike, åka häst och vagn, gå en hundpromenad, gjuta i betong, baka, pyssla i en trädgård eller bara fika och prata. Mötet människor emellan är givande både för den som bokar och den som blir bokad.  Här hittar du alla locals och filmer med flera av dem.

Anna Martinez, projektledare och "local"
Anna Martinez, projektledare och ”local”

Meet the locals har funnits i Västra Götaland sedan 2017 och hann precis börja komma igång när pandemin slog till. Efter ett par år med lite mindre verksamhet ser Anna Martinez nu fram emot att fler upptäcker tjänsten och att få rekrytera nya locals.

Alla mår väl lite dåligt nu med tanke på allt som händer i världen. Att då få dela med sig och visa upp alla goda sidor vi har är ju bara helt fantastiskt, säger Anna Martinez.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

 

 

Nyheter från Västra Götalandsregionen.