Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samtal om självmord ökar – Chatta med Tjejjouren Väst hela sommaren

Allt fler unga har tankar om att ta sitt liv. Därför har Tjejjouren Västs stödverksamhet öppet hela sommaren.
– Att tankar om att ta sitt liv ökar kring sommarmånaderna är någonting vi på Tjejjouren Väst är vana att se i vår stödverksamhet. Men i år är statistiken redan högre än vanligt, säger Gabriella Thompson Graflund, kanslichef.

Mellan den första januari och den sista maj 2021 låg statistiken kring samtal om självmord på cirka tre procent, i år 2022 är den siffran redan uppe i 10 procent.

–  För att tjejer och unga kvinnor ska hitta till vår stödverksamhet släpper vi idag en film i sociala medier. Filmen lyfter faktumet att sommaren inte är en härlig tid för alla. Tvärtom så skapas det många svåra och jobbiga minnen på sommaren och det är jätteviktigt att vi vuxna finns där för våra unga, säger Gabriella Thompson Graflund.

Vad kan man som vuxen göra?

–  Det är jätteviktigt att unga känner att dom har viktiga vuxna runt sig som dom kan lita på. Dit dom kan gå även om dom kanske tagit mindre bra beslut. Någon som tror på dom även om det dom berättar låter otroligt. Vuxna kan också tipsa om vår verksamhet där vi har både direkt stöd, information och en stöd-app.

Det är också viktigt att lyssna när unga berättar att dom faktiskt mår dåligt. Även om självmordsstatistiken inte går upp kring Tjejjourens målgrupp (tjejer och unga kvinnor 10-25 år) är tankar om självmord det yttersta symptomet på psykiskt ohälsa eller känslomässigt lidande.

Mer information  på www.tjejjourenvast.se.

vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Tjejjouren Väst bedriver stödverksamhet via anonym chatt. Det innebär att du kan prata med en volontär via chatten på tjejjourens hemsida www.tjejjourenvast.se. 
Du kan också chatta och få stöd via appen ”Stella”.

Tjejjouren Väst arbete bedrivs med stöd av Västra Götalandsregionen (VGR).

2018 tilldelades Tjejjouren Väst Västra Götalandsregionens människorättsstipendium
Ur motiveringen: Föreningens vision är ett jämställt samhälle fritt från våld och förtryck. Värdegrunden vilar på FN:s kvinnokonvention, barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna.

Nyheter från Västra Götalandsregionen.