Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg

Allt fler fall av covid-19 i Västra Götaland

Antalet bekräftade fall av covid-19 är på väg uppåt i Västra Götaland. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland, vill påminna alla som är förkylda att stanna hemma.
– Covid-19 är inte över – allt fler blir sjuka igen. Stanna hemma om du har en luftvägsinfektion och utsätt inte andra för smitta, säger Thomas Wahlberg.

Statistik från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland visar att antalet nya fall av covid-19 ökar i Sverige. De flesta i allmänheten testas inte längre utan provtagningen fokuseras nu på personal och patienter inom hälso- och sjukvård samt personal och omsorgstagare inom omsorgsverksamheter. Testning görs också om man är sjuk och en läkare rekommenderar provtagning eller om det sker smittspårning runt en person som är sjuk.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan den ökande smittspridningen bero på att det har börjat spridas en ny variant av omikronviruset, BA.5 i Sverige.

Vad är det viktigaste att tänka på nu?
– Två saker. För det första vill jag uppmana alla som är förkylda, har tecken på en luftvägsinfektion att stanna hemma och inte utsätta andra för smitta. Det som var självklart tidigare under pandemin ska vara lika självklart nu, säger Thomas Wahlberg.
– För det andra, alla som inte tagit sin tredje eller fjärde dos vaccin mot covid-19 än – gör det nu. Har du inte vaccinerat dig alls är det verkligen hög tid, vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död, säger Thomas Wahlberg.

Bland alla 18 år och äldre i Västra Götaland har nästan fyra av tio ännu inte tagit den tredje dosen vaccin mot covid-19. Det finns lediga tider och flera vaccinatörer.

Tider och platser för vaccination mot covid-19.

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se