Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Många VGR-anställda gick med i Prideparaden 2019. Arkivfoto: Hasan Al-Hameedi

Buss, båt och parad när VGR är med i West Pride

På måndag startar West Pride. Västra Götalandsregionen är med och stöttar och deltar på flera olika sätt i festivalen och hoppas att så många som möjligt går med VGR i Pride Parade.

Viveca Reimers

– West Pride är en festival som lyfter ett normmedvetet förhållningssätt och hbtqi-personers livssituation genom konst, kultur och samtal. Syftet med Västra Götalandsregionens medverkan vid West Pride är att visa på att vi är ett föredöme och en föregångare i arbetet med mänskliga rättigheter, jämlikhet och mångfald. Ett ytterligare syfte är att visa hur vi arbetar för att förbättra hbtqi-personers livssituation i Västra Götaland, säger Viveca Reimers, chef för avdelning social hållbarhet på VGR:s koncernkontor.

Flera olika delar

Festivalen är mest känd för den stora prideparaden som går genom Göteborg den 18 juni. Men under festivalen pågår det även panelsamtal, workshops och andra aktiviteter i det som kallas Pride House. Pride House är arrangemang som sker på flera olika platser i Göteborg. Dessutom finns festivalområdet Pride Park i Eriksbergshallen där det bland annat finns utställare och scenshower.

Festivalen riktar sig i första hand till hbtqi-personer i Göteborg och Västra Götaland, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt.

Västra Götalandsregionen kommer ha en monter på Pride Park 17 och 18 juni i Eriksbergshallen där flera olika verksamheter kommer vara representerade som Lundströmmottagningen, Västtrafik, Digitala vårdmöten, kunskapscentrum för jämlik vård, Sahlgrenskas universitetssjukhus, sjukvårdens larmcentral, 1177 och avdelning social hållbarhet.

Buss, båt och Pride Parade

Dessutom finns kunskapscentrum för sexuell hälsa på plats med en SRHR-buss (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) och Ungdomsmottagningen har en egen monter. Västtrafik kommer ha en festivalbåt med karaoke mellan Stenpiren och Eriksberg 18 juni och ungdomsmottagningar kommer ha öppet hus.

VGR går även tillsammans i Pride Parade.

– Alla är varmt välkomna att gå med oss. VGR flaggar även med regnbågsflaggan eller progressflaggan under festivalens flaggningsperiod och flera av våra verksamheter arrangerar seminarier i Pride House, säger Viveca Reimers.

Progressflaggan under Berlin Pride. Foto: Lucas Werkmeister

Progressflaggan är syftar till att synliggöra intersektionaliteten inom HBTQI-rörelsen. Flaggan består av fem mindre ränder som representerar trans och icke-binära personer (ljus blå, ljus rosa och vit), marginaliserade POC (people of color) communities/grupper (brun, svart) och även de som lever med hiv och stigmat samt fördomarna som de personer möter, svart står även för de som mist sina liv till sjukdomen.

Hbtqi hela året

Utöver West Pride jobbar VGR med hbtqi-frågor under hela året berättar Viveca Reimers.

– Vi jobbar på många olika sätt. Strategiskt genom våra mål för social hållbarhet och mer konkret genom hbtqi-diplomering av olika sorters verksamheter. Beredning mänskliga rättigheter bedriver även ett samråd för hbtqi där tre politiker möter representanter från olika föreningar för att öka VGR:s kunskap om hbtqi-personers situation och öka förståelsen för vad som kan förbättras.

VGR bedriver även vård som är specifikt riktad mot hbtqi-personer genom till exempel Lundströmmottagningen som utreder personer med könsdysfori inför könskorrigerande vård. VGR bedriver även annan verksamhet som riktar sig till hbtqi-personer så som gayhälsan, sexualmedicinskt centrum och patientnämnden dit personer kan anmäla klagomål till vården.

– Regionstyrelsen stödjer hbtqi-organisationer med verksamhetsstöd mänskliga rättigheter och viss uppdragsforskning och studier har även genomförts med koppling till hbtqi. Hbtqi-frågor finns även med i VGR:s verksamheter som inom kollektivtrafiken,  kulturen, folkhögskolorna med mera, säger Viveca Reimers.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Datum för festivalen:

  • 7 – 19 juni: Flaggning med regnbågs- eller progressflaggan
  • 13 – 17 juni och 19 juni: Pride House pågår med flera seminarier
  • 18 juni: Pride Parade – Paraden avgår preliminärt kl. 13 från Gibraltarvallen till Gustav Adolfs torg via Avenyn. Samling från kl. 12:15
  • 17-18 juni: Pride Park i Eriksbergshallen. Här finns utställare, montrar och scenunderhållning.