Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utflyktstips i sommar: Här är besöksmålen med fritt inträde

På Västra Götalandsregionens museer och besöksmål kan du skapa nya oförglömliga sommarminnen. Gör en resa bakåt i tiden, träffa djur och natur från hela världen eller ta tag i det där hemmafixet du skjutit upp hela året. Här finns något för alla åldrar och dessutom är det fritt inträde!

Forsviks bruk

I nordöstra Västergötland, en mil från Karlsborg, ligger Forsviks bruk. Här kan du upptäcka 600 år av industrihistoria, se en vandringsutställning om nutida kroppsarbete, eller njuta av musik- och teaterföreställningar. Sista helgen i juni är det Forsviksdagarna, med bland annat marknad, kolbullar och sommarteater. Då kan du även åka tåg på Bruksjärnvägen, känna doften av nybakat bröd från Bakstugan – och i kvarnen mals det Forsviksmjöl! Läs mer på Forsviks bruks hemsida.

Göteborgs naturhistoriska museum

På Göteborgs naturhistoriska museum kommer du i närkontakt med djur och natur från hela världen. Både sommarens tipspromenad och utställning handlar om färger i naturen. Ta reda på hur en gul maskros ser ut för en fågel, och lär dig hur kläder kan få färg av snäckor och bladlöss, men också av lökskal och skrot. Hela Västerhavsveckan står dessutom Malmska valen med käkarna öppna! Törs du kliva in? Den 11 augusti har du chansen. Läs mer på Göteborgs naturhistoriska museums hemsida.

Lödöse museum

Du behöver bara åka fyra mil norr om Göteborg för att väcka medeltiden till liv! Här får du veta mer om hur livet i Lödöse såg ut för bland andra vikingen Kol, prinsessan Ingeborg och munken Skedulf. I Örtagården hittar du de vanligaste örterna som användes, du får också veta mer om hur de odlades, och om folktron kring dem. Vid fint väder kan du testa pilbågsskytte och på torsdagskvällarna i sommar är det extra spännande för både stora och små. Vad sägs om att få göra en egen riddarsköld, eller ta med familjen på ett medeltidsquiz? Läs mer på Lödöse museums hemsida.

Vitlycke museum

Om du vill se hällristningar i världsklass går sommarens utflykt till Tanums världsarv, drygt 13 mil norr om Göteborg och 3 000 år tillbaka i tiden. Här ligger Vitlycke museum i ett område med omkring 600 hällristningsplatser. Under sommaren sker guidade visningar, du kan besöka Bronsåldersgården, träffa grisar och får och delta i aktiviteter som pilbågsskytte, bandflätning, pilspetstillverkning av flinta eller göra pärlor av lera. Mot slutet av sommaren håller museet även nattguidningar där du ser hällristningarna i ficklampans sken – en upplevelse utöver det vanliga. Läs mer på Vitlycke museums hemsida.

Vänersborgs museum

Här kan du bli en upptäcktsresande i 1800-talets värld. Vänersborgs museums brokiga historia innefattar spännande upptäcktsresor, läraktiga kunskapsresor, livsomvälvande sociala resor och lagom äventyrliga turistresor. Självklart gör vi också en tidsresa – museet byggdes 1885 och ser i stort sett likadant ut i dag som när det öppnades. Är det fint väder kan den som vill prova gammaldags leksaker utanför museet – bland annat styltor, tunnband och ”ringen på pinnen”. Läs mer på Vänersborgs museums hemsida.

Slöjd & Byggnadsvård

Slöjd & Byggnadsvård är ett resurscentrum, vackert beläget vid Nääs slott i Floda i Lerums kommun. Här kan du ta tag i hemmafixet med lust, inspiration och hållbara perspektiv. Under sommaren pågår en utställning om näver, och kurser i allt från skedtäljning till hur man väver rosengång. Du kan också lära dig mer om hur du ytbehandlar båten eller altanen med roslagsmahogny. Slöjd & Byggnadsvård har även ett fackbibliotek, en butik och du kan få gratis rådgivning! Läs mer på Slöjd & Byggnadsvårds hemsida.

Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen driver Lödöse museum, Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

vgrfokus@vgregion.se

Nyheter från Västra Götalandsregionen.