Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
du känner dig förkyld ska du stanna hemma och räkna med att det är covid-19”, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Bekräftade fall av covid-19 ökar i Västra Götaland

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ökar i Västra Götaland. ”Pandemin har inte släppt taget. Om du känner dig förkyld ska du stanna hemma och räkna med att det är covid-19”, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare. Nu ökar även antalet patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland.

Under vecka 27 konstaterades 547 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 23 procent fler än föregående vecka. BA.5, en undervariant till omikron, har snabbt kommit att dominera smittspridningen och Folkhälsomyndighetens prognos är att antalet fall kan fortsätta att öka de närmaste veckorna.

– Smittskydd Västra Götaland följer smittspridningen noga. BA.5 är mer smittsam och sprids trots att luftvägsinfektioner normalt brukar vara väldigt få under sommaren. De flesta som smittas får relativt skonsamma symtom, särskilt de som är vaccinerade mot covid-19. Jag uppmanar alla att vaccinera sig och tänk på att ta alla påfyllnadsdoser som rekommenderas, säger Leif Dotevall.

Provtagningen fokuseras på personal och patienter inom hälso- och sjukvård samt personal och omsorgstagare inom omsorgsverksamheter. Testning görs också om man är sjuk och en läkare rekommenderar provtagning, eller om det sker smittspårning runt en person som är sjuk.

– Man ska vara lite extra vaksamma på symtom på luftvägsinfektion nu. Gemene man behöver inte testa sig, men om du känner dig förkyld ska du räkna med att det kan vara covid-19. Stanna hemma tills du är feberfri och har minskad hosta i åtminstone två dagar, säger Leif Dotevall.

VGR återupptar statistik över patienter med covid-19

För första gången på länge upplever sjukvården nu en tendens till ökning av antalet patienter med covid-19. Än så länge ses ingen ökning inom intensivvården där de mest allvarligt sjuka hamnar. Men även de som blir milt sjuka kräver extra hantering inom vården för att minimera smittspridning.

– Sjukvården är sommarbemannad och har ett ansträngt utgångsläge. Då får det stor påverkan med varje patient som läggs in med covid-19. Och även en mild virusvariant kan få allvarliga konsekvenser om smittan når våra sköraste, säger pandemisamordnare Marga Brisman.

Mot bakgrund av den ökande smittspridningen återupptar VGR nu rapporteringen över antalet inneliggande patienter som har covid-19. Ny statistik kommer att redovisas varje torsdag.

I dag, torsdag den 14 juli, vårdas totalt 96 personer i Västra Götaland för covid-19, varav 1 inom intensivvården. Liksom tidigare under pandemin omfattas samtliga inneliggande patienter som testat positivt för covid-19 – även de som primärt vårdas av andra anledningar.

VGR har vidtagit flera åtgärder för att bryta och förebygga smittkedjor, så som att alla medarbetare bär munskydd i vårdlokaler.

Läs mer: Munskydd för personal i vårdlokaler från 4 juli

Vaccinationen fortsätter med många lediga tider

Västra Götalandsregionen fortsätter att vaccinera för covid-19 i enlighet med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Det finns gott om vaccin och många vaccinationsplatser med lediga tider och dropin runtom i länet.

Tider och platser för vaccination mot covid-19

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se

För mer information:

VGR återupptar nu statistik över antal inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland. Rapportering sker i nuläget på torsdagar och tidigast klockan 14.

Statistik om antal vårdade med covid-19 på sjukhus: Statistik på vgregion.se
Statistik om antal fall covid-19 totalt i Västra Götaland: Statistik hos Smittskydd Västra Götaland