Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Röd brännmanet kan döda och fånga många fiskar, men vitling har en fantastisk förmåga att klara sig. Därför använder vitlingyngel maneten som skydd mot rovfiskar. Foto: Andreas Kron

Tipsen som hjälper dig om du bränner dig på en manet

Det kan svida ordentligt och kännas obehagligt. Men att bränna sig på en brännmanet är inte farligt. Dessutom finns det flera saker du kan göra för att minska svedan.

– Nej, i Sverige är det inte farligt, men det kan vara nog så obehagligt. Det vanligaste är sveda och klåda där man bränt sig. Ibland kan det hålla i sig ett eller två dygn, säger Kai Knudsen, överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det som händer när du bränner dig är att manettrådarna skjuter in hullingar med gift i huden. Giftet ger upphov till en hudinflammation, ungefär som vid en brännskada. Genom tiderna har olika typer av huskurer debatterats. Några av dem har Kai Knudsen tittat närmare på och kunnat avfärda. Om vinäger (eller Salubrin) har det till exempel sagts att det skulle göra så att trådarna drar ihop sig och skrumpnar.

– Men det verkar vara tvärtom. Jag har sett hur hullingarna i trådarna har stimulerats av vinägern och skjutit iväg i stället. På andra ställen i världen rekommenderas vinäger, men jag tror man ska vara försiktig.

Om du bränt dig

I stället rekommenderar Kai Knudsen andra metoder. Här är hans bästa tips om du bränner dig:

  • Skölj huden med stora mängder (tre hinkar!) havsvatten för att få bort trådarna. Undvik att duscha direkt efter brännskadan. (Även sötvatten riskerar att utlösa mer gift från trådarna)
  • Gnugga inte – det kan frigöra mer gift.
  • Raka området med raklödder och rakhyvel för att få bort resterande trådar. Låt raklöddret vara kvar en stund.
  • Du kan också skrapa området med ett plastkort eller dra bort trådarna med en bred tejp.
  • Badda med kylbalsam eller salva som innehåller lite kortison (fråga på Apoteket).
  • Ta ett hett bad i en halvtimme eller sänk ner den kroppsdel som du bränt i hett vatten.

Det här ska du inte göra!

  • Använd INTE Emla-salva på större område än en femkrona.
  • Badda inte heller med vinäger eller salubrin, inte heller sötvatten – det kan också frigöra mer gift.

vgrfokus@vgregion.se