Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vaccination mot covid-19.

Så funkar vaccinationerna mot covid-19 i höst

Från 1 september rekommenderas alla som är 65 år eller äldre, eller har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp, att ta en påfyllnadsdos med vaccin mot covid-19. Även andra personer som är mellan 18 och 64 år kan ta en påfyllnadsdos om de vill.

Bild på Kristine Rygge.

– Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det. Covid-19 brukar spridas mer under höst- och vintermånaderna och vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen (VGR).

För att ta påfyllnadsdos ska det ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen togs. I Västra Götaland finns det gott om vaccintider, såväl bokningsbara som på drop-in. Du hittar alla vaccinatörer via VGR:s samlingssida.

De som är 65 år eller äldre, eller som har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas att ta en påfyllnadsdos. För övriga invånare finns däremot ingen sådan rekommendation.

– Risken att bli allvarligt sjuk om man är under 65 år är generellt sätt låg om man har vaccinerats med tre doser. Men risken stiger med åldern och ser olika ut inom gruppen. Därför erbjuder vi alla som är 18-64 att ta en påfyllnadsdos om de vill göra det, säger Kristine Rygge.

1 september återupptas också de särskilda insatserna i områden med låg vaccinationsgrad.

– Det är viktigt att nå alla som ännu inte tagit sin grundvaccination och göra det möjligt för dem att vaccinera sig på ett enkelt sätt, säger Kristine Rygge.

Rekommendationer från 1 september

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:

  • Vuxna från 65 år samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.
  • Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, med andra ord samma som nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det, men det är en möjlighet, ingen rekommendation.
  • Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

Vaccination i Västra Götaland

De som är 80 år och äldre kommer att kontaktas av sin vårdcentral för vaccination. Vårdcentralerna väljer själva hur de vill ta kontakt.

Boende i särskilt boende samt personer med hemsjukvård/hemtjänst ska också erbjudas vaccin av sin vårdcentral. För personer inom kommunal hälso- och sjukvård sker samverkan och planering med kommunerna.

Det går också att själv ta sig till valfri vaccinatör för att få sin påfyllnadsdos.

De som är 18-64 år samt personer i riskgrupp är välkomna till en valfri vaccinationsmottagning i Västra Götaland.

Text: Ingrid Lord
vgrfokus@vgregion.se


Hitta lediga tider

Alla platser för vaccination i Västra Götaland finns på samlingssidan för lediga tider.

Aktuell statistik

På sidan Statistik covid-19 i Västra Götaland kan du se statistik och läsa mer om antal inneliggande patienter och antal vaccinerade.

På sidan Smittskydd Västra Götalands statistik om covid-19 kan du se statistik och läsa mer om bland annat antal inrapporterade fall.