Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Forsviks bruk.

Åtta kulturtips för dig i helgen

Den 9–11 september firas kulturarvet runt om i landet, där lokala aktörer bidrar med berättelser om kulturhistoriska personer, händelser och miljöer. Temat i år är ”hållbart kulturarv”. Här får du tips på aktiviteter under helgen, bland annat på Västra Götalandsregionens museer och besöksmål.

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag, som egentligen är tre dagar och pågår under helgen 9–11 september. Här listar vi några tips för hela familjen!

Forsviks bruk – ett stycke svensk industrihistoria

I 600 år har det smitts järn, sågats brädor och malts mjöl i Forsvik. Här grundades Skaraborgs första verkstadsindustri med gjuteri och mekanisk verkstad. Den 10–11 september är den sista ordinarie helgen som Forsviks bruk håller öppet för i år. Passa på att besöka bruket och till exempel titta på det historiska vattenhjulet vid kvarnen. Öppet lördag och söndag klockan 11–17.

Läs mer på Forsviks bruks webbplats.

Geologins dag på Göteborgs naturhistoriska museum

Geologiska föreningens medlemmar finns på plats på Göteborgs naturhistoriska museum lördagen den 10 september klockan 12–14. Föreningen berättar om sin verksamhet med utflykter, temakvällar och mässa. Du kan också se på mineral i mikroskop och få tips på spännande utflyktsmål. Dessutom finns möjlighet att få en visning av museets geologiutställning.

Läs mer på Göteborgs naturhistoriska museums webbplats.

Valdag – kliv in i valens gap

På valdagen är den mytomspunna valen på Göteborgs naturhistoriska museum som vanligt öppen för besökare. Efter ditt besök i vallokalen kan du alltså passa på att göra ett besök i Malmska valens gap, söndagen den 11 september klockan 11–15.  Först till kvarn. Fri entré.

Läs mer på Göteborgs naturhistoriska museums webbplats.

Besök Hillefors grynkvarn i Stenkullen

Hillefors grynkvarn, världens kanske enda vattendrivna havregrynskvarn, ligger i Säveåns naturreservat i Stenkullen. Kvarnen ägs av Lerums kommun och arrenderas av Hillefors Grynkvarns Museiförening som renoverat kvarnen. I helgen visas kvarnens maskineri under drift, det blir filmvisning, aktiviteter för barn, fotoutställning och fika. Öppet lördag och söndag klockan 11–16.

Läs mer på Hillefors Grynkvarns Museiförenings webbplats.

Vandring och musik på Lödöse museum

Lördagen den 10 september går i vandringens tecken med start klockan 11 på Lödöse museum. Det blir medeltida dans, vandring upp på Spetalsberget, nyinvigning av Lödöseleden och musikvandring Lödöse-Mauritzberg.

Läs mer på Lödöse museums webbplats.

Inspelade föreläsningar om kulturmiljöer och byggnadsvård

Fira Kulturarvsdagarna med att lära dig mer om kulturmiljöer eller byggnadsvård! Alla inspelade föreläsningar från Slöjd & Byggnadsvård på Nääs ligger samlade på en webbplats, de handlar bland annat om återbruk av gamla byggnader och färgsättning av småhus och radhus.

Läs mer på Slöjd & Byggnadsvårds webbplats.

Kvällsguidning på Vitlycke museum

Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar tar oss med på en kvällsguidning lördagen den 10 september klockan 21. Lär dig mer om hur dokumentationsarbetet går till och vilka upptäckter som har gjorts. Ta gärna med egen ficklampa. Föranmälan krävs.

Läs mer på Vitlycke museums webbplats.

Möt 1800-talet på Vänersborgs museums Instagramkonto

Följ Vänersborgs museum på Instagram för att uppleva hur en sådan kanal hade kunnat se ut om det funnits smartphones vid förra sekelskiftet. Historiska kattbilder utlovas.

Här hittar du Vänersborgs museum på Instagram.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen driver Lödöse museum, Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Personal från Västra Götalandsregionen har varit antikvariskt sakkunniga på Hillefors Grynkvarn under kvarnens renovering.