Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Valmyndigheten

Därför är regionvalet viktigt 

11 september är det regionval. Då har du chansen att påverka vilka som bland annat ska styra din vård eller vilka som ska bestämma över kollektivtrafiken du färdas med. 

Förutom att vara Sveriges största offentliga arbetsgivare med omkring 56 000 anställda ansvarar VGR för ett flertal områden som har stor påverkan på vardagen för varje invånare i Västra Götaland.

VGR:s ansvarsområden

VGR ansvarar för hälso- och sjukvården i länet. Bland annat genom sjukhus, vårdcentraler och Folktandvården. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus är sjukhus som sorterar under VGR. VGR äger också vårdcentraler, jourcentraler, rehabmottagningar med mera genom Närhälsan. Dessutom finns ett flertal privata vårdgivare som är offentligt finansierade och erbjuder invånarna vård via avtal med VGR.

VGR ansvarar för att det finns kollektivtrafik i hela Västra Götaland och äger Västtrafik som ser till att du kan resa både med tåg, buss, spårvagn och båt.

När du tar del av kultur har VGR ofta en roll. Antingen genom att VGR stödjer kulturlivet eller att du besöker någon av VGR:s egna kulturverksamheter såsom Göteborgsoperan, Göteborgs symfoniker, Regionteater Väst och flera museer.

VGR ska också utveckla området Västra Götaland genom att bidra till att det finns utbildning, jobb och en bra fritid. Fler och framgångsrika företag, nya jobb, social hållbarhet, förbättrade kommunikationer, ett rikt kulturliv, utbildningstillfällen och minskad miljö- och klimatpåverkan är några av målen för Västra Götalandsregionens insatser.

Politikerna styr

De som styr all verksamhet är de 149 politiker som sitter i regionfullmäktige. Regionfullmäktige är Västra Götalandsregionens högsta beslutande församling med det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Sedan förra valet styr koalitionen ”Grönblå samverkan” i minoritet. Koalitionen består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet som tillsammans har 68 av 149 mandat i fullmäktige.

I opposition sitter Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna.

Vill du veta mer om de enskilda partiernas regionpolitik kan du läsa om det på deras hemsidor som du hittar via följande länk: https://www.vgregion.se/politik/regionvalet-2022/ 

Så röstar du

Valet till regionfullmäktige sker samtidigt som valet till kommunen och riksdagen. Regionvalsedlarna är blå med rubriken ”Val till regionfullmäktige”. Valdagen är i år den 11 september men redan nu går det att förtidsrösta.

Är du inlagd på sjukhus, eller av andra skäl är för sjuk för att ta dig till vallokalen kan du i vissa fall rösta på sjukhuset. Exempelvis finns röstningslokaler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skaraborgs sjukhus i Skövde och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Det är också möjligt att rösta via bud.

Mer detaljer om röstningslokaler och hur du röstar med bud finns på valmyndighetens hemsida, val.se. 

VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se

Foto: Valmyndigheten