Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Karin Skierus. Bild: Joakim Skierus

Regionens första cirkuskonsulent: ”Folk blir nyfikna på min titel!”

Karin Skierus var tidigare artist, med både luftakrobatik och eldkonst som specialiteter. I dag jobbar hon som cirkuskonsulent i Västra Götalandsregionen.

–  Jag har skolat om mig till kontorsakrobat och har nytta av min bakgrund, säger hon.

Karin Skierus är utbildad dansare och koreograf och gled in på cirkus via varietén och eldkonsten. Det ledde vidare till luftakrobatik och många år som cirkuspedagog.

Porträtt på Karin Skierus
Karin Skierus

För drygt två år sedan fick hon ett helt nytt jobb när Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling för första gången tillsatte en cirkuskonsulent.

– Folk blir ofta nyfikna på min titel! De flesta tycker cirkus är spännande. De tänker till exempel på jonglörer, lindansöser eller clowner. En del uttrycker oro för djurhållningen på cirkus. Men de cirkusformer jag arbetar med är helt utan djur, säger Karin Skierus.

Tillsammans med andra aktörer vill Västra Götalandsregionen (VGR) stärka cirkusens roll i samhället. Cirkuskonsulenten ska inspirera och ge råd till exempel om hur man kan använda cirkus som verktyg i skolan eller att stötta den som arrangerar cirkusevenemang.

Stärker verksamheter för barn och unga

Att vara konsulent innebär i stora drag att vara en rådgivare med fackkunskaper. Bland det första Karin Skierus gjorde i sin nya roll var att kartlägga cirkusverksamheten i regionen. Hon startade även ett nätverk och ett nyhetsbrev.

– Mitt uppdrag gäller främst att stärka verksamheter för barn och unga. Men för att stärka barnen behövs starka vuxna och en stabil infrastruktur. Jag behöver nå ut, men också kunna samla in de behov som finns. Genom nätverket kan jag också koppla samman aktörer med varandra.

Har nytta av bakgrunden som artist

Karin Skierus är inte den enda cirkuskonsulenten i Sverige. Hon har kolleger, bland annat i Region Östergötland och Region Stockholm. Tillsammans med dem har hon startat Cirkusflätan, en plattform för att bland annat samköra turnéslingor, utlysa gemensamma stöd till cirkusartister och arrangera kurser.

Jobbet är spännande och utmanande på ett helt annat sätt än när man står på scen. Men Karin Skierus upplever att hon kan använda sina tidigare erfarenheter.

– Nu när jag har skolat om mig till kontorsakrobat har jag stor nytta av min bakgrund som artist, både vad gäller kreativ problemlösning och kring planering och organisation. Det är viktigt inom cirkus, inte minst för säkerheten.

Drömmer om en stor cirkushall

En särskild utmaning för cirkusområdet är att hitta lämpliga lokaler. Det kan till exempel behövas rejäl takhöjd, fästpunkter som tål många tons belastning eller stora, fria golvytor. I dag finns en plats i länet dedikerad till konstformen: Cirkuskvarnen utanför Uddevalla som ägs och drivs av en ideell förening med stöd från VGR.

I framtiden hoppas Karin Skierus på fler lokaler, gärna med plats för en cirkusutbildning på gymnasie- eller folkhögskolenivå.

– En stor cirkushall är någonting jag verkligen drömmer om! En plats där professionella utövare kan träna, där det finns gott om utrymme att ha undervisning inom en stor bredd av cirkusdiscipliner och där nybörjare och proffs kan mötas och inspireras av varandra.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Tre cirkushändelser i höst

  •  Catch you later – cirkusföreställning för barn och unga på turné i regionen

Turnén går till Stenungsund, Vårgårda, Lerum, Härryda, Orust, Uddevalla, Färgelanda, Ale, Tanum, Göteborg, Alingsås, Skövde, Vara, Essunga och Falköping. Samarrangemang mellan Riksteatern Väst, Cirkus i Väst och Förvaltningen för kulturutveckling.

  • Kurs i cirkuspedagogik 12–13 september i Göteborg

Här får professionella cirkusartister och pedagoger fortbildning och inspiration.

  • Cirkus i Kulturkatalogen Väst

Skolor och kommuner som vill arrangera cirkusaktiviteter hittar ett bra och kvalitetssäkrat utbud av föreställningar och workshops i Kulturkatalogen Väst. Allt omfattas av det regionala arrangörsstödet. https://www.kulturkatalogenvast.se/

Läs mer om cirkuskonsulentens arbete på: vgregion.se/kulturutveckling/cirkus