Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Madeleine Jonsson (MP), Helén Eliasson (S) och Carina Örgård (V).

S-V-MP kommer styra Västra Götalandsregionen i minoritet

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill bilda en rödgrön ledning i Västra Götalandsregionen. Det framkom vid en pressträff under torsdagen. Partierna samlar 68 mandat och kommer därmed att styra i minoritet.

Helén Eliasson (S)

– Utifrån valresultatet där Socialdemokraterna gick fram fem mandat och miljöpartiet valt att samarbeta med oss, ser jag det som klart att vi blir den konstellation som är den starka. Efter att jag haft mina sonderande samtal med de andra politiska partierna ser jag att denna konstellation är den som tillsammans kan leda regionen framåt, säger Helén Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna, under pressträffen på trappan utanför Regionens hus i Göteborg.

Jobba tillsammans

För att få majoritet i Västra Götalandsregionens fullmäktige krävs 75 av de 149 mandat som finns. Den senaste mandatperioden har koalitionen ”Grönblå Samverkan”, som består av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, lett VGR i minoritet. Torsdagens besked innebär att Miljöpartiet därmed i stället ingår i en rödgrön koalition, där de tillsammans med S och V samlar 68 av mandaten.

– Det känns väldigt roligt efter de samtal som jag haft, att hitta fram till en sådan här lösning. Jag känner också en stark optimism efter att jag pratat med de övriga partierna i Västra Götalandsregionen om att det finns en kultur och en samsyn i regionen, där vi är överens om många bra planer och strategier framåt. Det kommer vi fortsätta att jobba med. Vi ser till invånarnas bästa tillsammans, säger Helén Eliasson (S).

Madeleine Jonsson (MP)

– Vi från Miljöpartiet tycker att det är spännande att fortsätta vara med i styret i en ny konstellation. Jag hoppas att vi tillsammans kommer kunna bidra till lösningar på de gemensamma utmaningar vi har. Vi hoppas också att det blir en lyhörd ledning, att vi kommer kunna jobba pragmatiskt tillsammans men också förhoppnings nå breda överenskommelser inom regionen, säger Madeleine Jonsson (MP) tillkommande gruppledare för Miljöpartiet.

Carina Örgård (V)

– Vi från Vänsterpartiet ser väldigt positivt på det här. Vi ser att det är bistra tider, det vet vi alla, men vi har också en framtidstro. Vi delar väldigt mycket värdegrund med varandra och vi tillsammans kan ta mer krafttag när det gäller klimatet, arbetsvillkor för våra anställda, och när det gäller vården och kollektivtrafiken. Vi tror det här kommer bli en bra startpunkt, säger Carina Örgård (V), gruppledare för Vänsterpartiet.

M: ”Gemensamt ansvar”

I opposition hamnar Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Lars Holmin (M)

– Vi har inom de grönblå haft en möjlighet att styra i minoritet innan och nu är det rimligt att de rödgröna ges den här möjligheten utifrån hur det ser ut. Vi har ett gemensamt ansvar att se till att det blir styrsel i regionen och med lågkonjunkturen som finns bakom husknuten är det viktigt att hitta breda överenskommelser säger Lars Holmin (M), gruppledare för Moderaterna.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Den 25 oktober sammanträder det nya regionfullmäktige för första gången för mandatperioden 2022-2026. Fullmäktige väljer då ordförande samt förste och andre vice ordföranden. Fullmäktige väljer då även regionstyrelse och valberedning med mera.

Så här blev mandaten i regionvalet:

Förk Parti Antal 2022
S Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 46
M Moderaterna 29
SD Sverigedemokraterna 24
V Vänsterpartiet 16
KD Kristdemokraterna 12
C Centerpartiet 9
L Liberalerna (tidigare Folkpartiet) 7
MP Miljöpartiet de gröna 6
Totalt 149