Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Ann-Sofi Lodin träffar medarbetare på Regionens hus i Vänersborg. Foto: Annakarin Rosengren

Tillsammans – ledstjärna under Ann-Sofi Lodins elva år

I elva år har Ann-Sofi Lodin varit direktör för Västra Götalandsregionen. Nu lämnar hon stafettpinnen vidare och ser själv fram emot en tom kalender. Men att lämna en verksamhet hon trivts så bra i är inte helt lätt.

– Det känns konstigt, spännande och jag är också lite ledsen för att lämna alla goda arbetskamrater, medarbetare och chefer som jag träffar här, säger Ann-Sofi Lodin.

Ann-Sofi Lodin rekryterades som regiondirektör till Västra Götalandsregionen 2011. Då kom hon från den privata vårdsektorn där hon haft flera ledande poster. Men karriären i vården började på 90-talet på Sahlgrenska sjukhuset där hon var controller och ekonomichef.

Att återvända till den offentliga vården och VGR har gjort att cirkeln slutits och med sin elva år är hon en av de regiondirektörer som suttit allra längst på sin post.

– Efter elva år så är det tid, tycker jag. Man ska inte vara för länge i en sådan här position. Jag har fyllt 60 år, det bidrar till att jag tyckte att det var läge nu. Dessutom så är det en ny mandatperiod, vi får en ny politisk organisation och många nya politiker. Då tyckte jag det var rätt tajming att sluta nu.

Hur vill du sammanfatta de här 11 åren?

– Ska jag sammanfatta de här elva åren får jag säga fantastiskt! Det har varit otroligt roligt och jag har träffat så många spännande och duktiga människor i vår region och också sett många av våra fina verksamheter. Jag känner en stor stolthet över regionen och våra samarbetspartners i Västra Götaland.

Hjärtefrågor

Vad är de viktigaste frågorna du drivit?

– Det finns flera viktiga frågor vi jobbat intensivt med under de här åren. Vi har jobbat med att bli mer sammanhållna inom hälso- och sjukvården, att jobba tillsammans och att leda och styra vår komplexa hälso- och sjukvård i Västra Götaland gemensamt. Det har varit en hjärtefråga att få koncernledning hälso- och sjukvård att fungera som ett team som tar ett helhetsansvar. Där tycker jag vi har kommit väldigt långt på vägen.

– Jag vill också framhålla regional utveckling och deras arbete. Det handlar också om att jobba tillsammans där arbetet över gränserna mellan regional utveckling, kultur, miljö, kollektivtrafik bland annat möjliggjort de stora företagsetableringar som vi nu ser i Västra Götaland, batterifabrik och nu senast ärtfabriken. Vi har haft en påverkan i de besluten vilket jag tycker är jättebra.

Något du också återkommit till under åren är chefskapet och chefens roll?

– Ja, chefernas förutsättning tycker jag är jätteviktigt, jag tycker vi egentligen ägnat för lite tid åt det. Cheferna, våra första linjens chefer har stora komplexa och viktiga ansvar och då måste vi skapa förutsättningar för att man ska kunna ta det ansvaret på ett bra sätt. Bland annat genom att man inte har för många direktrapporterande medarbetare. Vi har satt ett normtal på 10 till 35 direktrapporterande medarbetare, man ska inte ha fler för då hinner man inte vara närvarande. Då hinner man inte finnas där för sina medarbetare och man hinner inte driva förändrings- och utvecklingsarbete.

Ann-Sofie Lodin tillsammans med Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska. Foto: Paul Björkman

Hur mår det VGR du nu lämnar?

– Jag tycker vi mår bra, vi har tagit stora steg framåt men vi har också stora utmaningar. Vi har utmaningar när det gäller kompetensförsörjning framför allt. Vi vet att det kommer finnas en stor arbetskraftbrist framåt och det ser vi redan i våra egna verksamheter. Inte minst inom slutenvården där vi har svårt att kunna ha öppet så många vårdplatser som vi skulle behöva för att våra beläggningssiffror ska gå ner. Det här kommer tyvärr bli än större utmaning, vi kommer inte kunna ha lika många anställda som vi har idag för att konkurrensen om arbetskraft är väldigt stor

Så det finns saker för din efterträdare att ta tag i?

– Det finns absolut saker kvar att göra. Jag skulle inte alls vilja säga att jag har fått alla frågor i mål, men vi har tagit steg åt rätt håll och det tycker jag man ändå ska vara nöjd med. Det är inte så att man blir färdig i ett sånt här arbete och i en sån här komplex organisation och stor region. Det händer nya saker, pandemin till exempel, det hade vi inte kunnat förutse när jag gick in i det här jobbet. Vi vet inte vad som finns bakom hörnet heller i form av utmaningar, nu har vi energikriser och andra saker som också kommer påverka oss.

Stor respekt

Med den erfarenhet du nu samlat, vad hade du sagt till den Ann-Sofi, som tackade ja till jobbet som regiondirektör för elva år sedan?

– Du behöver inte oroa dig så mycket. Du behöver inte oroa dig för att ha en politisk styrelse, för det var det jag egentligen var mest orolig för när jag började. Jag tycker det har varit jättespännande, jag har faktiskt tyckt det varit roligt att följa den politiska debatten, både i regionstyrelsen och i fullmäktige. Även om man tar om vissa frågor gång på gång, så har jag stor respekt för våra politiker och hur mycket tid och kraft de lägger för att vi ska få en bättre välfärd i Västra Götaland.

Vad ska du göra sen, när du lämnat VGR?

– Jag har inga konkreta planer vad jag ska göra i nästa steg, jag ska ta det lugnt och om jag trivs med att vara ledig så kommer jag vara pensionär och kanske ta några små uppdrag om det uppstår något tillräckligt roligt. Men jag tycker det är dags att slå av på takten lite, få chansen att träna lite mer, umgås med familj och vänner, sånt som man har försakat. Jag tänkte att jag skulle försöka lära mig spanska eller så, vi får se.

Till sist, vad vill du säga till alla anställda i VGR?

– Till alla i VGR vill jag säga, ett jättestort tack! Det har varit fantastiska år och ni gör stora insatser varje dag för våra invånare. Jag tycker det är otroligt viktigt att få säga det. Jag vill säga särskilt tack till alla de besök jag fått göra i verksamheterna. Jag har ju bjudit in mig själv och sen har man räckt upp handen och sagt att man vill ta emot mig. Det har varit så många bra och fina samtal som har gett mig mycket energi och mycket inspiration till vad som behöver göras. Ett jättestort tack för det.

Text: Andreas Kron
Video: José Lagunas Vargas

vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Regiondirektören

Regiondirektören är är Västra Götalandsregionens högsta tjänsteperson och ansvarar för samordning av VGR:s samtliga verksamheter. Regiondirektörens uppdrag är att genomföra de politiska besluten tillsammans med Västra Götalandsregionens drygt 56 000 anställda.

Den 1 oktober 2022 tillträder Håkan Sandahl som ny regiondirektör för Västra Götalandsregionen. Håkan Sandahl kommer närmast från SKR där han haft en tjänst som direktör och chef för en avdelning som ansvarar för ekonomi och styrning. Mellan 2015 och 2021 var han kommundirektör i Ulricehamns kommun. Dessförinnan har han haft flera uppdrag inom Polismyndigheten. Han har bland annat varit polismästare i Västra Götaland, länspolismästare i Jönköpings län och varit anställd vid Säkerhetspolisen.