Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Anna Rehnberg

Han räddar liv både i Göteborg och i Malawi

Att göra skillnad är drivkraften för neurokirurgen Magnus Tisell. Det har han gjort i 25 år genom att operera barn och vuxna med tumörer, missbildningar eller traumablödningar i hjärna och ryggmärg. Sedan 2016 opererar han även i Afrika. Där är möjligheten att göra skillnad ännu större.

”Tak så myke du rädade min mamma” står det på en teckning med ett stort rött hjärta, på anslagstavlan i Magnus Tisells lilla kontor. Det beskriver rätt väl gärningen som han har valt att viga sitt liv åt: Att göra skillnad, att rädda liv.

Magnus Tisell håller upp en teckning han har fått.
Bild: Anna Rehnberg

– Jag gör det som fångar mig och som jag tycker är kul, även om kul kanske inte är rätt ord. Som kirurg får jag arbeta med händerna och ser resultat direkt. Varje patient och operation är unik, jag lär mig nytt hela tiden. Jag tror att meningen med livet är att göra så mycket man kan och få ut det bästa av sin potential, säger Magnus Tisell.

Åkte till Malawi för biståndsprojekt

Han beskriver sig själv som nyfiken, rastlös och envis när han har ett mål. Kanske var det den kombinationen som gjorde att han svarade ja, när han 2016 fick frågan om att åka till Malawi för ett norskt biståndsprojekt. Tanken var att Magnus Tisell under ett par veckor skulle utföra avancerade operationer och samtidigt utbilda en oerfaren malawisk kollega.

– Jag sa ja, men hade egentligen ingen aning om vad det innebar.

I Malawi fanns en ensam, nyutbildad neurokirurg i ett land med 19 miljoner invånare. Bara på Sahlgrenska universitetssjukhuset finns det 20. Magnus Tisell fann en annan verklighet än den han var van vid.

– Allt är inte rosor i Sverige, men det mesta fungerar väldigt väl, säger han och fortsätter:

– Hjärna och ryggmärg är känsliga områden. I Sverige får vi ofta ta ställning till om det är värt risken att operera. Det problemet finns inte i Afrika.

Skadade hinner inte till sjukhus i tid

De patienter som Magnus Tisell träffar i Malawi är ofta unga och har godartade tumörer. De med elakartade tumörer dör innan de får en diagnos. Detsamma gäller trafikoffer med traumablödningar. Det finns få ambulanser, de skadade hinner sällan till sjukhus i tid.

– Folk dör också av enkla orsaker som att det saknas medicin eller att man inte kan kontrollera blodsalterna med ett enkelt test. Det är både frustrerande och hoppfullt. Det går ju att göra stor skillnad, ofta med små medel, säger Magnus Tisell.

Även annat är annorlunda i Malawi, som människornas förhållningssätt till döden. Magnus Tisell blev förskräckt första gången de anhöriga sjungande kom bärande på en avliden patient genom sjukhusets korridorer. Men han vande sig.

– Döden är en naturlig del av livet där och människorna är fantastiskt vänliga, humoristiska och livsbejakande, trots alla problem de brottas med i vardagen.

Bygger upp neurokirurgin i afrikanska länder

Resan blev en vändpunkt för Magnus Tisell. Trots att han fortfarande arbetar heltid som neurokirurg i Göteborg har hans starka engagemang för neurokirurgin i fattiga afrikanska länder börjat sprida sig som ringar på vattnet både där och Sverige. 2019 bildade han tillsammans med ett par kollegor den ideella föreningen Swedish African Neurosurgical Collaboration, SANC.

– Vårt syfte är att utbilda kirurger och sjuksköterskor och hjälpa till att bygga upp neurokirurgin i afrikanska länder. Hittills har vi genomfört uppdrag i Nigeria och Ghana, säger Magnus Tisell. Flera afrikanska ST-läkare och sjuksköterskor har varit här på kurser, symposium och studiebesök.

Bland annat har en röntgenapparat från Västra Götalandsregionen skickats till ett sjukhus i Nigeria. Den hade gjort sitt här, men där kan den göra stor nytta.

porträtt på Magnus Tisell
Bild: Anna Rehnberg

– Vi försöker möta deras behov av utbildningsinsatser och utrustning och visar hur den ska användas så att den inte riskerar att bli stående oanvänd.

Onlinekurs för sjukhuspersonal i Ghana

Under covidpandemin hölls samarbetet igång i form av webbaserade kurser. Läkare och studenter från Sverige, Ghana, Nigeria, Senegal och Malawi deltog. Ett par unga ST-läkare på Magnus Tisells avdelning håller på att sätta samman en onlinekurs för läkare och sjuksköterskor i Ghana.

– Vi hoppas få den här sortens projekt integrerat i ST-utbildningen, säger han.

Lunchen är över och Magnus Tisell samlar ihop sina papper. Han ska träffa övrig personal inför morgondagens operation. Om några veckor reser han till Afrika igen.

Text & bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


Magnus Tisell

Ålder: 58 år

Bor: Rörö

Gör: Arbetar heltid som neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, både på Sahlgrenska sjukhuset och på Drottning Silvias barnsjukhus. På sin fritid engagerad i Swedish African Neurosurgical Collaboration (SANC), som han var med och startade 2019. Ledamot i Svensk Neurokirurgisk Förening. Forskar och handleder doktorander. Deltar i The European Association of Neurosurgical Societies (EANS) arbete.

Fritidsintressen utöver jobbet: Fågelskådning, paddla kajak, fiska havsöring och i höst hummerfiske.