Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Arkivbild: Alexander Grey / Pexels

Så stöttar Västra Götalandsregionen kulturarbetare på flykt

I dagsläget har Västra Götalandsregionens kulturnämnd avsatt sammanlagt två miljoner kronor för att stötta bland annat konstnärer, filmare och publicister som påverkas av kriget i Ukraina. Det handlar i praktiken om allt från boenden till gästateljéer och redaktionella fristäder.

– Kulturnämnden var tidigt ute med beslut om detta – och nu är flera på plats. Från Ukraina, Belarus och Ryssland. Vi värnar yttrandefriheten och vill att fler kulturarbetare ska fortsätta ägna sig åt det de gör på ett tryggt och säkert ställe, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i kulturnämnden.

Många vill bidra

Flera västsvenska kommuner har visat intresse för att bli fristadskommuner för konstnärer på flykt, bland annat Skara. I Skövde finns nu en rysk-ukrainsk konstnärsduo och flera ukrainska filmare har uppehälle i Göteborg i form av residens med stöd av VGR och Göteborg Film Festival. En av dem är regissören Antonio Lukić, som trots upplevelser av flykt och bombanfall i Ukraina funnit en viss tillfredställelse i Västsverige.

– Det här residenset i Göteborg har gett mig en liten ficka av normalt liv, möjlighet att arbeta med min film och under tiden har jag blivit kär i Sverige och Göteborg. Jag kände inte till staden innan jag kom hit men… sättet som man sprider litteratur till barn, tar hand om barn och gamla – jag skulle kunna skriva en bok om er stad.

Tidigare i år gick hans långfilm Luxembourg Luxembourg upp på bland annat filmfestivalen i Venedig.

– I min senaste film spelar dessutom en Volvo huvudrollen, så det var extra roligt att bekanta sig med Volvons hemstad! Jag har även försökt lära mig svenska av Max von Sydow i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet, men det har gått så där, säger Antonio Lukić.

Viktiga röster

Kulturnämndens ordförande Conny Brännberg menar att det huvudsakligen handlar om att få lugn till att skapa.

– Det är svårt att göra film eller skriva artiklar under ständiga bomblarm eller förföljelser, det vittnar tyvärr alldeles för många om. Deras röster och verk är något av de viktigaste vi har nu, säger han.

I samarbete med bland annat föreningen Grävande Journalister ska en redaktion för ryska journalister upprättas i Västsverige, arbetet är för närvarande i full gång. Också den är kulturnämnden med och finansierar.

– Fler restriktioner införs och fler tvingas till flykt. Att ge förföljda och förtryckta en fristad för att stärka yttrandefriheten är angeläget för oss, därför fortsätter vi att gå in med olika stöd så länge det krävs, säger Conny Brännberg.

Men det handlar om mer än arbetsro, trygghet och yttrandefrihet; kultur har också en läkande effekt. Därför bidrar även Västra Götalandsregionen till kreativa kaféer som Fryshuset arrangerar runt om i regionen där ukrainska familjer kan samlas och skapa.

– Graffiti, pärlpyssel, break dance och yoga – är några av de aktiviteter vi ägnar oss åt på kaféerna. Hittills har vi besökt Uddevalla, Göteborg, Svenshögen, Borås, Lerum och Hjo. Antalet deltagare har varit allt från 15 till över 40. Vi blir varmt välkomnade varje gång och eftersom efterfrågan är stor ska vi besöka flera av platserna igen, säger Fryshusets verksamhetschef Ulrica Wallin.

Foto: Fryshuset Kreativa kafeér

Ett annat initiativ är Support Group Network, en ideell förening i anslutning till Restad Gårds flyktingboende, som sätter upp dansföreställningar för barn och unga i bland annat Göteborg, Trollhättan och Vänersborg under hösten. Insatserna är till för alla som är på flykt.

Text: Tina Hedegaard
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: några av de insatser som miljonerna gått till

Tidskriftsresidens på Lagerhuset

En belarusisk redaktör från tidskriften City Dog har haft ett två månader långt residens på Lagerhuset i samarbete med kulturtidskrifterna Ord&Bild och Glänta samt nätverket Eurozine.

Extra residens genom AIR Litteratur, SWAN-nätverket
Residensprogrammet AIR Litteratur tar emot ett extra antal författare från Ukraina. Se även SWAN (swanresidencynetwork.com) och https://www.notquite.se/

 Filmresidens genom Göteborg Film Festival
Fyra ukrainska regissörer och manusförfattare får residensplatser i Sverige.

En av dem är regissören Antonio Lukić, se honom här ett inslag från SVT:s Kulturnyheterna. Där berättar han att det nu är i stort sett omöjligt att göra film i Ukraina.

Fristadskonstnärer inom ICORN
Kulturnämnden erbjuder stöd till kommuner inom ramarna för ICORN:s fristäder som vill ta emot förföljda konstnärer https://www.kulturradet.se/i-fokus/fristader/fristader-i-sverige/

Kreativa kaféer via Fryshuset
Kreativa kaféer med kulturaktiviteter på ett flertal orter i Västra Götaland för familjer som kommit hit på grund av kriget.https://hjo.se/nyheter/2022/augusti/kreativa-kafeer/

Dansföreställningar
Support Group Network, ideell förening i anslutning till Restad Gård flyktingboende, kommer under hösten sätta upp dansföreställningar för barn och unga ibland annat Göteborg, Trollhättan och Vänersborg

Redaktionell fristad för rysk nyhetsredaktion I Västsverige
https://www.fgj.se/nyheter/fristad-i-sverige-for-oberoende-ryska-journalister

Konstmuseet i Skövde
Konstmuseet i Skövde är värd för två konstnärer från Ukraina respektive Ryssland.