Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
På rullstolsskolan får man lära sig använda rullstolen på bästa sätt. Foto: Anna Rehnberg

Rullstolsskolan ger ett tryggare liv på hjul

Varje år förskrivs 350-400 rullstolar ut i regionen, till personer som av olika anledning behöver rullstol. Men hur kör man rullstol? Det kan man lära sig i Rullstolsskolan, ett samverkansprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Västra Götalands Parasportförbund.

Folk skyndar förbi och kastar lite nyfikna blickar på gruppen som samlats på övre plan i köpcentrumet Allum i Partille. Framför gruppen sluttar två långa rullband.

Dick Stenberg. Foto: Anna Rehnberg

– Kör rakt fram över kanten, en hand på drivbandet och en på hjulet. Sitt sen i lite vinkel mot räcket. Jag kör före och visar, säger Dick Stenberg.

Han är idrottskonsulent på Västra Götalands Parasportförbund och något av en rullstolsveteran. 1983 bröt han ryggen i en trafikolycka och blev förlamad från brösthöjd och nedåt.

– Sedan dess har rullstolen varit mina ben. Utan den kommer jag ingenstans, berättar han.

Många har nytta av träning

I sitt arbete träffar Dick Stenberg många som behöver träna med rullstol.

– Det kan handla om grundläggande saker som hur man får upp de små framhjulen över en tröskel, hur mycket luft det ska vara i däcken eller hur man bromsar mest effektivt, säger Dick Stenberg, som brukar fråga hur länge de suttit i rullstol?

– Utifrån hur de kör förväntar jag mig ett svar på några månader, men får ofta svar som ”Jag har haft rullstol i 10 år.” Då blir jag förbluffad, säger han.

”Jag hade inte testat på egen hand”, säger Noah Lundberg, efter att ha provat både rullband och rulltrappa, med visst moraliskt stöd av André Lundström i bakgrunden.

Fick en idé

Här någonstans fick han idén om ett så kallat IOP, det vill säga ett Idéburet Offentligt Partnerskap. IOP ger regionen möjlighet att samverka med idéburen, icke vinstdrivande sektor kring gemensamma samhällsutmaningar, inom hälso- och sjukvård eller regional utveckling.

I det här fallet är utmaningen att fånga upp dem som behöver använda manuell rullstol, men inte får någon särskild träning via vården. Som patienter med MS, stroke och olika muskelsjukdomar till exempel.

– Annars riskerar detta utmärkta hjälpmedel att stå och samla damm, i stället för att underlätta livet, säger Dick Stenberg. Jag inbillar mig att ju tryggare du blir i din rullstol desto bättre och mer självständigt blir ditt liv.

Dick Stenbergs lösning på problemet är enkel men genial:

– När regionen skriver ut en rullstol ska en lapp lämnas ut med information om att det finns en kostnadsfri rullstolsskola där personen i fråga kan testa, ställa frågor och träna upp sin hantering av sitt nya hjälpmedel.

IOP:t med Rullstolsskolan drog igång våren 2021 med tio pass per termin.

Så åker du i en rulltrappa

– I dag tränar vi rullband och rulltrappor, men i vanliga fall ses vi i Pjäshallen på Kviberg och tränar olika moment. Man kan själv välja vilka pass man vill gå på, säger Dick Stenberg.

Alla har provat på att åka rullbandet både i uppförs- och utförslut. Nu har de samlats vid rulltrappan.

– Det säkraste sättet att åka nerför en rulltrappa är att backa in på steget och hålla tag med händerna åt båda sidorna. Jag visar nu, säger Dick och försvinner hastigt nerför trappan.

Stina Lundström, 8 år, blir alltmer beroende av sin rullstol. ”Det är roligt att gå i Rullstolsskolan, och lite jobbigt, men mest kul”, säger hon.

Åttaåriga Stina Lundström har sin pappa med sig. Hon kan inte åka i rulltrappan själv, hennes armar är för korta.

– Jag brukar köra Stina framlänges i rulltrappor, säger pappa André.

– Det är bättre och säkrare att du kör Stina baklänges. Dessutom behöver du inte anstränga ryggen lika mycket, säger Dick Stenberg.

När far och dotter kommer tillbaka upp ser de glada och lite överraskade ut.

– Jag vill gärna prova att åka nerifrån och upp först, men jag undrar om André kan tänka sig att stå bakom för säkerhets skull, säger Noah Lundberg.

– Självklart, nickar André Lundström.

Efteråt samlas den modiga skaran på ett kafé och pratar om sina nyvunna erfarenheter.

– Jag har använt rullstol till och från i ett par år nu, men jag hade aldrig vågat testa det här på egen hand, säger Noah Lundberg.

– Det är jättebra att Rullstolsskolan finns, säger Stina Lundström glatt innan hon rullar iväg mot parkeringen för hemfärd.

Det går i en väldig fart.

Text och bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Om Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Västra Götalandsregionen kan ingå Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med aktörer inom det civila samhället. IOP är en typ av samverkan mellan offentlig och idéburen sektor kring en gemensam samhällsutmaning. Båda parter ses som jämbördiga och bidrar med olika resurser. I Västra Götalandsregionen kan IOP tecknas inom hälso- och sjukvård och/eller regional utveckling.

Om din förening/organisation har en idé till IOP, kontakta Västra Götalandsregionen.

Mer information finns i skriften: ”Från idé till IOP”

Om Rullstolsskolan: Träffas tisdagar klockan 16.00-17.45 på Övre Kaserngården 8, Kviberg, i Göteborg med tio träningspass höst och vår. Träningspassen är gratis.

Mer information finns på: www.parasportvg.se