Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Årets hjärt-lungräddare 2022. Från vänster: Stefan Alexandersson, Pia Lena Alexandersson, Linda Jungestrand, Christofer Martinsson, Jonathan Sundbäck, John Kihl. Foto: Björn Johansson

SMS-livräddare belönas för livsavgörande insatser

I Västra Götaland finns 28 000 registrerade SMS-livräddare. Under onsdagen utsågs några av dem till Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR. Detta efter att snabbt ha fått igång hjärtat på en man som drabbats av hjärtstopp.

I april tidigare år ska Dick Carlsson och hans familj precis sätta sig till bords för att äta i ett villaområde utanför Kungälv. Men utan förvarning faller han ihop. Hans svåger Stefan Alexandersson inser direkt vad det är fråga om och påbörjar hjärt- lungräddning tillsammans med sin fru samtidigt som de ringer 112.

Snart ansluter Linda Jungestrand, SMS-livräddare i närområdet, som besvarat anropet från SOS Alarm. Inom några minuter har ytterligare tre SMS-livräddare anlänt till platsen, varav en dessutom har hämtat upp en hjärtstartare. Tillsammans får de liv i Dicks hjärta innan ambulans anländer.

– Det är en fantastisk känsla. Att en insats man utför räddar liv, säger Stefan Alexandersson och Linda Jungestrand.

Att vara SMS-livräddare

Att vara SMS-livräddare innebär att man är mottagare av larm. Det krävs att man har gått en HLR-utbildning och sedan registrerat sig. Vid larm kan operatören vid SOS Alarm kalla in SMS-livräddare till platsen för att snabbt påbörja HLR.

Larmet kan också innebära att man hämtar en hjärtstartare om sådan finns i närområdet eller guidar ambulansen rätt. Linda Jungestrand, som var första SMS-livräddaren på plats hem till Dick arbetar till vardags som IVA-sjuksköterska.

– Det är stor skillnad på att arbeta med patienter i arbetet och vara SMS-livräddare. På jobbet vet man vad som väntar och vilka man har runtomkring sig. Som SMS-livräddare vet man aldrig vad man kommer fram till eller om man behöver vara ensam, säger hon.

Antalet SMS-livräddare ökar

I Västra Götaland växer antalet SMS-livräddare stadigt för varje år sedan starten 2016. I dag finns det 28 000 registrerade SMS-livräddare. Regionutvecklare Solveig Aune, som ansvarar för Västra Götalandsregionens arbete med SMS-livräddare efterlyser dock fler.

– Det finns SMS-livräddare i alla kommuner, men jag vill se fler i glesbefolkade områden. Ju fler vi har att tillgå desto större chans att nå fram till den drabbade snabbt. Varje minut kan vara helt livsavgörande, säger Solveig Aune.

VGR har de senaste åren varit involverade i flera samarbeten för att fler ska kunna gå en HLR-utbildning och att fler hjärtstartare finns tillgängliga vid larm.

– HLR är viktigt, men det är också viktigt med hjärtstartare. Jag vill se fler tillgängliga hjärtstartare i Västra Götaland och uppmanar därför alla som äger en att den registreras så att den syns för SOS Alarm och SMS-livräddarna. Det är också viktigt att den förvaras utomhus i värmeskåp så att de alltid är tillgängliga, säger Solveig Aune.

Text: Björn Johansson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Riksförbundet HjärtLung delar varje år ut priset Årets hjärt-lungräddare till någon som utfört hjärt-lungräddning utanför sjukhus och räddat livet på en annan människa. Priset delas ut i samarbete med Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Läs också:

Conny överlevde hjärtstopp tack vare snabb insats av sms-livräddare

Information om SMS-livräddare