Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Martin Karlberg, medicinteknisk ingenjör, tillsammans med biomedicinska analytikerna Jenny Lövenstam och Marie Persson i VGR:s monter på Kunskap & Framtid. Foto: Charlotte Wärnå

Västra Götalandsregionen har jobb för de flesta

Inom VGR arbetar omkring 56 000 personer i över 200 yrken. Utöver sjukvården behövs medarbetare inom bland annat IT, service och administration. På mässan Kunskap & Framtid, den 24–26 november, kan du prova på några av VGR:s jobb.

Kunskap & Framtid är Västsveriges största jobb- och utbildningsmässa och lockar årligen tusentals gymnasieungdomar, studenter, föräldrar och lärare. För Västra Götalandsregionen handlar det om nå ut till unga som ska staka ut sin framtid efter gymnasiet.

– I mötet med ungdomar är det roligt att kunna säga: Kom till oss! Vi behöver inte bara dig som är bra på matte eller dig som gillar att ta hand om andra. Vi behöver många olika typer av talanger och det är stor chans för alla att hitta sitt drömjobb här hos oss, säger Kristina Wallén som är HR-strateg på Koncernkontoret och som jobbar med långsiktigt kompetensförsörjning.

Massor av kompetenser

De flesta känner till att VGR har hand om sjukvården och därmed anställer många läkare och sjuksköterskor. Men VGR erbjuder betydligt fler jobbmöjligheter än så. Faktum är att sjukvårdspersonalen inte skulle kunna utföra sina jobb om inte de viktiga servicefunktionerna fanns. De som arbetar inom transport och lager ser till att material finns på rätt plats i rätt tid. Rena sängkläder och lokaler samt bra mat till patienterna löser de som arbetar inom lokalvård, tvätt och storkök.

Inom hälso- och sjukvården finns också betydligt fler yrkeskategorier än de mest välkända yrkena läkare, sjuksköterska och undersköterska. Till exempel biomedicinska analytiker, som analyserar prover, och medicinska sekreterare som hanterar journaler. Inom rehabilitering finns bland annat fysio- och arbetsterapeuter. På VGR:s folktandvårdskliniker kan du träffa tandhygienist, tandsköterska och tandläkare

Om ett nytt sjukhus ska byggas är ingenjörer med och planerar bygget, och den färdiga byggnaden tas om hand av bland annat drifttekniker. Livsviktiga maskiner och IT-system underhålls och utvecklas av IT-tekniker och medicintekniska ingenjörer. Inom VGR inryms även jobb inom kultur, naturbruk och regional utveckling. Och för att knyta ihop säcken krävs en del kontorsjobb som exempelvis ekonom, administratör eller HR.

Möter ungdomar

En av VGR:s 56 000 medarbetare är Martin Karlberg. Han är medicinteknisk civilingenjör och arbetar till vardags med röntgenteknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag står han på mässan Kunskap & Framtid och möter ungdomar som snart ska söka till högskolan. Han berättar att många blir lite förvånade när de hör att man kan arbeta som ingenjör inom sjukvården. Men det är just det som Martin gillar allra bäst med att jobba i en organisation som VGR.

– Här får jag kombinera ett samhällsnyttigt arbete med att arbeta med medicinteknisk utrustning i framkant, säger Martin.

Text: Charlotte Wärnå
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Nyfiken på att jobba för VGR?

Vet du någon som är nyfiken på att arbeta inom hälso- och sjukvård i VGR och står inför sitt eftergymnasiala val? Tipsa om att besöka Svenska mässan 24-26 november. I VGR:s monter kan du bland annat prova på att ta blodprov i en låtsasarm hos en sjuksköterska eller testa din handstyrka hos en arbetsterapeut.

Här kan du läsa om 27 olika VGR-yrken.

Här hittar du ett yrkestest och lektionsmaterial om att arbeta inom hälso- och sjukvården, för åk 7–9.

Fakta: De 10 vanligaste yrkesgrupperna inom VGR

 1. Sjuksköterska
 2. Undersköterska
 3. Läkare
 4. Administratör inom vård
 5. Tandsköterska
 6. Chef inom hälso- och sjukvård
 7. Barnmorska
 8. Fysioterapeut
 9. Lokalvårdare
 10. Biomedicinsk analytiker

Exempel på ytterligare 10 av de 200 yrken som finns inom VGR

 • Systemutvecklare
 • Farmaceut
 • Audionom
 • Logoped
 • Ingenjör inom hälso- och sjukvård
 • IT-tekniker
 • Sjukhusfysiker
 • Psykolog
 • Vaktmästare
 • Regionutvecklare
Nyheter från Västra Götalandsregionen.