Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkarens uppmaning inför jul och nyår

Med covid-19, RS-virus, influensa och vinterkräksjuka som cirkulerar i samhället riskerar många att få en jobbig jul och nyår detta år. När många träffas sprids smittor lättare och vissa riskerar att bli svårt sjuka.

– Ta hand om dig själv och din hälsa. Det finns många sätt att minska risken för smitta och genom att skydda dig själv skyddar du också andra, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland.

Under högtider träffas vi gärna i större grupper, sitter tätt tillsammans, tar mat från samma tallrikar och träffar kanske personer vi annars inte brukar träffa särskilt ofta.

– Hur trevligt det än är så är det en grogrund för smittspridning. Är man sjuk med symtom på luftvägsinfektion, magsjuka eller har feber är uppmaningen att stanna hemma och undvika kontakt med andra, säger Thomas Wahlberg.

Uppmaningen gäller särskilt i kontakten med äldre personer och barn som är under sex månader. Äldre är särskilt utsatta för covid-19 och spädbarn för RS-virus.

– Det är grupper som kan bli allvarligt sjuka i luftvägsinfektioner och som vi måste värna och därför ska vi vara friska när vi träffas, säger Thomas Wahlberg.

Ytterligare råd

Ytterligare traditionella råd för att undvika smitta är att ha en god handhygien och att hosta och nysa i armvecket. Tvätta alltid händerna noga med tvål och varmt vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att du har tagit i föremål eller ytor som kan ha virus på sig. För att skydda sig mot vinterkräksjuka är det extra viktigt att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, eftersom handdesinfektion inte har tillräcklig effekt mot detta virus.

Genom att använda armvecket eller en näsduk som skydd när du hostar eller nyser hindrar du virus från att fastna på dina händer eller att spridas i luften till andra människor. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

Vaccination viktig

På längre sikt är vaccin mot covid-19 och influensa det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom och död.  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer i åldersgruppen 18–64 år bör ha ett grundskydd mot covid-19 med tre doser vaccin. De rekommendera också att personer som är 65 år och äldre även tar påfyllnadsdoser mot covid-19 och dessutom vaccinerar sig mot influensa.

Hitta tider för vaccination i Västra Götaland.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Mer information: