Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sportlov hos VGR – åk skridskor på djurben, prova musikal och läs kärleksbrev

Hur svårt är det att åka skridsko på djurben? Vilka frågor vill du ställa till musikalartisterna på GöteborgsOperan? Och hur skrev man kärleksbrev på medeltiden? Besök Västra Götalandsregionens museer och scener på sportlovet så får du veta!

Här kommer några sportlovstips från Lödöse museum, Göteborgs naturhistoriska museum, GöteborgsOperan och Vänersborgs museum. Mer information finns på respektive hemsida.

Lödöse museum – medeltida sporter, alla hjärtans dag-runor och bronsåldersskatt

 • Sportlovet inleds den 13 februari med Lugn måndag klockan 13.00–16.00. Här får barn som har svårt för mycket ljud en egen visning och kan uppleva museet i lugn och ro.
 • Tisdagen den 14 februari är det Alla hjärtans dag! Då får du veta mer om helgonet Valentinus och hur man skrev kärleksbrev med runor på medeltiden.
 • Naturligtvis bjuder museet även på sport: alla som vill kan testa att skjuta pilbåge, och att åka medeltida skridskor, gjorda på djurben.
 • Under veckan finns även pysselaktiviteter, museipedagogerna visar skelett och berättar om pest och parasiter – och så klart kan du se det praktfulla bronsåldersfyndet som hittades våren 2021 i Alingsås. 

Mer info hittar du på Lödöse museums hemsida

Göteborgs naturhistoriska museum – nåltova ett djur, undersök hajskinn och gå tipspromenad

 • Starta sportlovet på helgen 11–12 februari med att måla ett djur – med ull! Nåltovning heter tekniken, och motivet bestämmer du helt själv.
 • Måndag 13 februari–fredag 17 februari ropar vi Heja havet! Varje dag klockan 12.00–14.00 visar museets pedagoger den nya fiskutställningen och du får undersöka hajskinn, tänder och annat spännande.
 • Hela vecka 7 och 8 kan du också leta efter djur i museet med Upptäck-häftet eller gå tipspromenad på temat “rekord i djurvärlden”. Vilket är världens längsta djur? Och hur stor är världens största krabba? 

Mer info hittar du på Göteborgs naturhistoriska museums hemsida

GöteborgsOperan – prova på musikal, träffa artister eller se en föreställning

På GöteborgsOperan innebär sportlovet Skapadagar, vilket innebär dagar för alla unga som vill veta mer om musik, dans, sång och teater.

 • Söndagen den 12 februari mellan klockan 11 och 15 blir det en dag i musikalens tecken, där man får testa på konstformen och träffa proffsen.
  Bild: Ellika Henrikson

  Här får ungdomar mellan 13 och 25 år upptäcka, inspireras av och prova på tillsammans med professionella musikalartister. Dagen avslutas med frågestund med några av musikalartisterna i Cabaret.

 • Måndagen den 13 februari kan barn med vuxna delta i en familjevänlig guidad tur i operahuset, följt av 30 minuters dans- och rörelsestund.
 • Under sportlovets avslutande helg – 18 och 19 februari – intar Ungdomsbiennalen Lilla scenen. Kulturskolan gästar GöteborgsOperan med en föreställning i två akter av och med ungdomar. En sprudlande musikal med ett gäckande mordmysterium – och ett äventyr ut i rymden för att rädda mänskligheten.

Mer om Skapadagar hittar du på GöteborgsOperans webbplats

Vänersborgs museum – ull, band, rep och flätor 

 • Museet är öppet klockan 12.00–16.00 alla dagar under vecka 8, det vill säga mellan lördagen den 18 februari och söndagen den 26 februari. Bland utställningarna kan du leta upp färgglada minigarnnystan som vi gömt – skriv upp hur många du hittar så är du med i en utlottning av små priser!
 • I museets skaparverkstad kan du också prova på att fläta, spinna, slunga band och slå rep tisdag, onsdag och torsdag klockan 12.00–15.30. 

Mer info hittar du på Vänersborgs museums hemsida.

Det kostar ingenting att besöka VGR:s museer, men du kan behöva föranmäla dig till en del av aktiviteterna.

Evenemangen på GöteborgsOperan som listas här är också gratis med ett undantag, dock behöver biljetterna bokas i förväg.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen driver Lödöse museum, Forsviks bruk (stängt för säsongen), Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum (stängt för säsongen) och Vänersborgs museum.

GöteborgsOperan är en del av Västra Götalandsregionen.