Den 1 juli i år blir ”undersköterska” en skyddad yrkestitel, och därefter behövs ett bevis för att få använda titeln vid jobb inom vård och omsorg. Förändringen bygger på ett riksdagsbeslut och välkomnas av Västra Götalandsregionen (VGR).
HR-direktör Marina Olsson menar att beviset kommer att innebära en kvalitetssäkring i verksamheten.
– Med en skyddad yrkestitel blir det tydligt vilken kompetens en medarbetare med titeln undersköterska har, vilket bidrar till ökad trygghet för patienter och anhöriga och i organisationen i stort. I förlängningen blir det också lättare för oss som arbetsgivare att leda och planera vår verksamhet, säger Marina Olsson.
Från och med den 1 juli går det att ansöka om ett bevis från Socialstyrelsen för att få kalla sig undersköterska. För att få det behövs en utbildning med inriktning mot vård- och omsorg på gymnasiet eller Komvux, inklusive godkända betyg i vård- och omsorgsämnen och i svenska. Den som börjar sin utbildning efter den 1 juli 2023 kommer också att behöva godkända betyg i samhällskunskap.
För den som inte fullt ut klarar betygskraven kan arbetslivserfarenhet och andra meriter komma att vägas in.
Viktigt undantag
Det finns också ett viktigt undantag från kravet: den som redan har en tillsvidareanställning som undersköterska får fortsätta använda titeln i tio år utan bevis.
För VGR kommer beviskravet inte att innebära några förseningar eller uppehåll i rekryteringsprocesser. Tvärtom uppmuntrar Marina Olsson undersköterskor att fortsätta söka tjänster i regionen oavsett om de har hunnit få beviset eller ej.
– Vi behöver fortsätta rekrytera undersköterskor eftersom den kompetensen är efterfrågad hos oss. Om de sökande har rätt kvalifikationer men ännu inte har hunnit få sitt bevis från Socialstyrelsen, kommer personen i stället att anställas med titeln ”assistent omvårdnad” hos oss i VGR. Andra regioner och kommuner kan använda andra titlar.
När beviset har kommit ändras anställningen till undersköterska. Vilken av de två titlarna som medarbetaren får vid startdatumet spelar ingen roll för lönen.
– Den skyddade yrkestiteln undersköterska har i nuläget ingen automatisk koppling till högre lön, utan lönen som sätts är individuell och differentierad, säger Marina Olsson.
Förändrad titel för läkar- och sjuksköterskestudenter
En grupp som med säkerhet kommer att få en förändrad titel inom VGR framöver är läkar- och sjuksköterskestudenter, som inte sällan vikarierar som undersköterskor i vården under somrar och vid sidan av sin utbildning.
– De kan fortfarande söka jobb som undersköterska, men de kommer inte att få den titeln utan i stället få en anställning som assistent omvårdnad. Syftet med en skyddad yrkestitel är just att tydliggöra undersköterskans specifika kompetens.
Text: Elin Widfeldt
Titeln undersköterska
Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel, vilket innebär att det därefter behövs ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska för arbete inom vård och omsorg.
Personer som har en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna börjar gälla får fortsätta att använda titeln i tio år utan bevis.
Från och med den 1 juli 2023 går det att ansöka om beviset från Socialstyrelsen.
Den som har en utbildning med inriktning mot vård- och omsorg på gymnasiet eller Komvux, eller har fått motsvarande kompetens på annat sätt, kan ansöka om att få beviset trots att hen i dag inte arbetar som undersköterska.
Exakt hur kraven kommer att se ut för att få ett bevis är inte klart än.
En skyddad yrkestitel är inte samma sak som en yrkeslegitimation. Om en person får rätt att använda en yrkestitel kan den rätten inte begränsas eller tas tillbaka, såtillvida hen inte har lämnat ”oriktiga eller vilseledande uppgifter” vid ansökan om titeln och beslutet därigenom har fattats på fel grunder. En legitimation däremot kan återkallas.
Källa: Socialstyrelsen