Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så blir den nya sjukhusmaten i VGR

Mer att välja på, fler vegetariska alternativ och enklare för patienterna att få överblick och beställa. Det är några av nyheterna i den nya patientmenyn som nu rullas ut på sjukhusen i Västra Götalandsregionen (VGR).

Menyn baseras på Livsmedelsverkets nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus, och planeringen har pågått under lång tid i VGR. I höstas testades menyerna i ett pilotprojekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Mölndal och Högsbo sjukhus.

– Vi fick väldigt bra gehör från patienterna. Det är en stor förändring för vår del: alla måltidschefer, kockar och köksmästare har varit engagerade. Det har provlagats, justerats och provlagats igen för att se till att det fungerar i stor skala. Oavsett var patienten befinner sig i regionen ska de få en likvärdig måltid, säger Maria Åhman Persson, verksamhetsutvecklare på område Måltider inom VGR.

Hon betonar att patientmaten var bra redan tidigare, men att den nya menyn – som redan har införts på sjukhusen – innehåller fler val.

Torsdagen 23 mars kunde patienterna till exempel välja mellan följande tre rätter till lunch: morotsbiff med svampsås, rostad potatis och haricots verts (vegetariskt), lasagne och haricots verts (dagens) eller fisksoppa med focaccia (lättuggad). Till dessert fanns det fruktsallad, hallon- och citronkaka med vispad grädde, eller blåbärssoppa.

Energitäta smårätter och barnmeny

Till middag samma dag kunde patienterna välja på couscouspytt med kall citron- och dillsås samt broccoli (vegetariskt), pytt i panna med stekt ägg, inlagda rödbetor och broccoli (dagens) eller dijonfärsbiff med skysås, potatismos och broccoli.

Utöver den vanliga menyn finns en fast meny med ett antal kylda rätter som kan värmas (exempelvis moussaka, spagetti med köttfärssås och ugnsrostade morötter, indisk blomkålsgryta med curry och ingefära, och mexikansk tacogratäng), en meny med specialkost, en meny för barn och en meny med energitäta smårätter.

– Vi har försökt se till att patienterna har så många alternativ som möjligt att välja mellan. Exempelvis fanns tidigare bara ett alternativ att välja om man var vegetarian, men nu går det att välja även bland våra kylda portionsrätter där fler vegetariska alternativ finns, säger Maria Åhman Persson.

Bilder på alla maträtter

En annan förbättring i menyn är det nya verktyget, Matilda meny, där patienter, anhöriga och vårdpersonal via sin mobil, surfplatta eller dator kan klicka och se innehåll och näringsinnehåll för varje maträtt. Där kommer det också att ligga en bild på varje maträtt så att patienten kan se hur den ser ut. Tidigare har menyn bara visat en lista på maträtternas namn. Det finns även symboler för innehåll samt klimatpoäng, där 3 stjärnor för maträtten innebär låg klimatpåverkan.

Ett exempel från menyn med kylda portionsrätter.

Med tanke på alla förändringar tycker Maria Åhman Persson att arbetet med den nya patientmenyn har gått över förväntan. För sjukhusköken innebär det att hitta nya sätt att arbeta och samarbeta, och personalen måste tänka på nya sätt.

– Vi har både fler rätter att tillaga och fler moment som ska göras. Det innebär också att det blir mer att hålla reda på vid dukningsbanden och fler artiklar i disken. Vi har också försökt sätta en standard för hur vi vill att tallriken ska se ut, dels för att det ska bli så trevligt som möjligt för patienten, dels för en bra varmhållning eller uppvärmning i vagn, beroende på vilket leveranssätt de olika sjukhusen har.

Utvecklas över tid

Men menyn är inte färdig bara för att den har börjat användas. Tvärtom kommer patientmenyn att fortsätta utvecklas och förbättras över tid.

– Vi går igenom många av våra maträtter och recept flera gånger för att de ska bli ännu bättre och för att få en större andel egenproducerade måltidskomponenter. Det är ett pågående utvecklingsarbete, som grundar sig i vår önskan att erbjuda välsmakande, aptitretande och näringsriktiga måltider som kan sätta guldkant på sjukhusvistelsen för patienterna.

Text: Maria Schlichting Berg
vgrfokus@vgregion.se


Sjukhusmaten i Västra Götalandsregionen

Tidigare fanns Allmän kost och Energirik kost, nu har dessa ersatts med Normalkost (en något större portion enligt nordiska näringsrekommendationer) och Energitäta smårätter.

Patienterna kan välja mellan vegetariskt, Dagens eller lättuggad måltid. Här finns patientmenyerna.

Det finns 11 sjukhuskök i Västra Götalandsregionen som levererar måltider till 15 sjukhus. Varje år levererar de tillsammans 2,7 miljoner patientmåltider. Verksamheten är igång varje dag året runt.