Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Johnérs

VGR:s egen matkasse har recept för alla åldrar och plånböcker

Just nu upplever många att det är svårt att laga hälsosam, god och snabb mat som dessutom är någorlunda snäll mot plånboken – och mot miljön. En hjälp på vägen kan vara Matkassen, en webbplats i Västra Götalandsregionens regi med recept, veckomenyer, inköpslistor och tips. Från och med nu riktar sig Matkassen till flera nya målgrupper.

År 2016 hörde en familjecentral i Borås av sig till dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg, som då arbetade i barn- respektive mödrahälsovården, och efterfrågade enkla och hälsosamma vardagsrecept till barnfamiljer. Dietisterna satte ihop ett antal veckomenyer och recept och kom och presenterade dem.

Det blev mycket uppskattat och så småningom byggdes en webbplats där allt material samlades. Matkassen var född.

Julia Backlund.

– Fram tills nu har vi riktat oss till barnfamiljer, men vi har sett att det finns ett behov och en stor efterfrågan även hos andra grupper. Därför lanserar vi nu en ny webbsida där vi har breddat målgruppen och innehållet. Barn och familjer är fortfarande en viktig målgrupp, men nu riktar vi oss också till ungdomar, unga vuxna, personer som väntar barn och seniorer. Vi hoppas att fler ska känna att den här webbsidan är något för dem, säger Julia Backlund.

Inköpslistor gör det lättare att planera

I dag är det Regionhälsan som står bakom Matkassen. Tanken med webbplatsen är att göra det enklare för invånarna i Västra Götaland att ställa bra mat på köksbordet. Sajten innehåller bland annat recept på snabblagade och näringsrika rätter, veckomenyer, tips på kalasmat, mellanmål och frukost, och inköpslistor som gör det enklare att planera och handla.

– Vi har redan gjort jobbet! De här recepten är bra för hälsan, miljön och plånboken, säger Julia Backlund.

Tina Dahlberg.

– Det som är unikt för Matkassen, jämfört med andra matkassar och receptsajter, är att recepten är framtagna utifrån Nordiska Näringsrekommendationer och passar alla åldrar, säger Tina Dahlberg.

Kyckling en dag i veckan

Hur får man då ihop områdena hälsa, ekonomi och miljö? Det handlar om att använda mycket grönsaker, rotsaker och baljväxter, menar Julia Backlund.

– Det är mat som är både prisvärd och hälsosam. Det innebär också en begränsning i rött kött och chark. Vi försöker ge så mycket näring som möjligt för pengarna.

Matkassens veckomenyer bygger på fiskrätter en till två dagar i veckan, en till två dagar vegetariskt, en dag kyckling och max en dag rött kött eller chark.

Bild: Lena Koller (Johnérs)

– Våra recept är inte extrema åt något håll, det går till exempel att laga mat ännu mer miljösmart, men vi vill nå så många som möjligt.

Mer vegetariskt får ner kostnaden

För den som enbart vill se till ekonomin tipsar Julia Backlund om att äta mer vegetariskt: att laga mat baserad på till exempel ärter, linser och bönor. Handla gärna grönsaker och rotsaker efter säsong, och frys in färska grönsaker och bär när det är i säsong och använd vid ett senare tillfälle.

– Kolla också efter var det finns aktuella bra priser. Man får försöka att inte falla för vad man är sugen på just den dagen, utan planera sina inköp, och kanske minska lite på kött- och fiskportionerna. Man behöver inte sluta äta det men dryga gärna ut det med rotsaker, linser och baljväxter, kanske använda lite mindre köttfärs i såsen och blanda i linser och rotsaker.

Baka eget bröd

Julia Backlund tipsar också om att göra egen barnmat, även till mindre barn. De kan tidigt börja äta av familjens mat om den bara mixas.

– Ett tips är också att baka eget bröd, det har blivit väldigt dyrt, och se över hur mycket man lägger på godis, snacks, läsk och alkohol – för många står det för en betydande del av matkostnaderna.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Matkassen

Webbplats skapad för att främja hälsosamma matvanor. Vände sig tidigare till barnfamiljer, men har nu byggts om och byggts ut, innehållet har breddats för att passa fler grupper, och sökbarheten har förbättrats.

Fler recept tillkommer kontinuerligt på sajten. Där finns också faktadelar om vad som är bra mat för hälsan och för ekonomin, och olika avsnitt om hur man kan tänka kring planering och inköp.

Matkassen riktar sig i första hand till invånarna i Västra Götaland, men sajten kan också användas som ett verktyg för personal inom till exempel hälso- och sjukvården och elevhälsan.

Matkassen grundades 2016 av dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg. Bakom sajten står Regionhälsan, Västra Götalandsregionen.