Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foton: Emma Borgström

Ny mottagning i Göteborg hjälper gravida och nyförlösta

Sedan i november finns mottagningen Agnes i Göteborg.  Dit kan gravida och nyförlösta vända sig, eller hänvisas av sin barnmorska, om det uppstår besvär som inte är så akuta att man behöver sjukhusvård men ändå behöver bedömas eller få vård inom 1-7 dygn.

– Vi är till för de patienter som inte måste in till sjukhus. I stället för att sitta flera timmar på en akutmottagning kan man kontakta oss för att få rådgivning och kanske tid för besök, säger Emma Borgström, enhetschef på mottagning för gravida och nyförlösta – Agnes.

Mottagningen är till för patienter i Göteborgsområdet och blivande föräldrar når Agnesmottagningen genom att ringa numret för förlossningskoordinatorn som de får av sin barnmorska. På Agnes jobbar också barnmorskor som tar emot samtalen och ser till att den som ringer hamnar på rätt vårdnivå. I närheten finns alltid en läkare som kan ge ytterligare stöd i rådgivningen.

Emma Borgström

– I grunden har du din barnmorskemottagning men skulle det uppstå några nya symptom eller besvär mellan besöken hos din barnmorska så kan du ringa oss. Ibland stannar det vid telefonrådgivning och ibland bokar vi upp en tid till Agnes inom något dygn eller inom en vecka beroende på vad det är för besvär.

Ökad tillgänglighet

Sedan starten har mottagningen haft närmare ett tusental besök och ännu fler telefonsamtal. Ett 10-tal personer arbetar på mottagningen, läkare, barnmorskor undersköterska och sekreterare och nu i mars har mottagningen också stärkt sin bemanning för att kunna ta emot ännu fler besök.

– Det är ett fantastiskt team som verkligen har patienten i centrum när vi utvecklar Agnes, säger Emma Borgström.

Bakom satsningen på Agnes finns en ambition att öka tillgängligheten till vården för gravida och nyförlösta och samtidigt minska belastningen på specialistvården och akutmottagningen för gravida och nyförlösta på Östra Sjukhuset. Agnes sorterar under Västra Götalandsregionens förvaltning Regionhälsan dit alla VGR:s barnmorske- och gynekologimottagningar hör, och har sina lokaler på Masthuggstorget i Göteborg.

– Vi vill utgå från patientens behov, förbättra vårdkedjan och behålla patienterna i öppenvården så länge som möjligt i stället för att man ska skickas fram och tillbaka mellan olika vårdgivare, säger Emma Borgström.

Olika besvär

Vanliga besvär som mottagningen tar hand om är exempelvis graviditetshypertoni, olika bröstbesvär som mjölkstockning och infektioner, sårinfektioner, sömnstörande klåda, med mera.

Linnea Lindroos är vårdenhetsöverläkare på akutmottagningen för gravida och nyförlösta (AGN) på Östra sjukhuset, och har samarbetat mycket med Regionhälsan inför öppnandet av den nya mottagningen.

– Om vi tar bröstinfektion som ett exempel, så är det patienter som ofta mår väldigt, väldigt dåligt – men ur vårt sjukhusperspektiv är de inte svårt eller akut sjuka. De får därför sitta och vänta länge på akutmottagningen. Det har vi fått många klagomål på, vilket är fullt förståeligt. Det kommer bli en avsevärd förbättring för dessa patienter att bli hänvisade till Agnes, där de inte står i samma kö som livshotande sjuka, säger Linnea Lindroos i en artikel i Sahlgrenskaliv.

Så väl gravida som nyförlösta kan vända sig till Agnes-mottagningen med undantag från första veckan efter en förlossning då man är hänvisad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Förutom att ringa själv till förlossningskoordinatorn kan även mödravården och Sahlgrenska Universitetssjukhuset remittera till Agnes.

När ska man söka till akutmottagningen i stället för Agnes?

– Till akutmottagningen ska man söka för allt som är akut, till exempel minskade fosterrörelser, vaginal blödning under graviditeten eller kraftig buksmärta, säger Linnea Lindroos.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Mer om Agnes på deras hemsida.