Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Anna Härdig

Göteborgs naturhistoriska museum firar 100 år med djurodisco

100 år, 10 miljoner djur och 1 jubileum. Den 8 juli firar Göteborgs naturhistoriska museum att de nu ståtat på berget i Slottsskogen i hundra år. Det blir kalas med tårta, filmvisningar, djurodisco och en helt ny jubileumsutställning som tagits fram tillsammans med Hasselbladstiftelsen.

Göteborgs naturhistoriska museum är stadens äldsta museum, grundat 1833. Efter en flytt fick museet en helt egen byggnad i Slottsskogen, där portarna slogs upp för allmänheten den 8 juli 1923. Åren innan transporterades djuren på vagnar genom staden, från Ostindiska huset till Slottsskogen.Djuren fraktas genom staden.

Under åren har museets vetenskapliga samlingar vuxit och i dag omfattar de cirka 10 miljoner föremål – allt från små amöbor till världens enda monterade blåval – och 2023 är det stora jubileumsåret.

– Det blir ett jubileum i jubileet, säger Stefan Örgård, enhetschef på Göteborgs naturhistoriska museum. Eftersom museet invigdes vid Göteborgs 300-årsjubileum firar vi ju 100 år samtidigt som staden firar sina 400. Det känns otroligt roligt att 2023 blir ett så festligt år och att museet är en del av detta.

Firar med Botaniska trädgården

Firandet den 8 juli sker tillsammans med Botaniska trädgården, som även den jubilerar samma dag. Under dagen kommer Stinsen-tåget att köra mellan de båda platserna, så att besökare kan delta från två håll.

– Att fira tillsammans med Botaniska är naturligt av flera anledningar, säger Jenny Berner, också enhetschef på Göteborgs naturhistoriska museum. Verksamheterna delar både ”födelsedag” och arbetet med biologisk mångfald.

Dagen till ära öppnar också museets nya jubileumsutställning, Med öga på naturen – fåglar, fossiler och fotografier, som belyser naturvetenskapens betydelse ur ett historiskt perspektiv fram till dagens samhälle. Utställningen har tagits fram i samarbete med Hasselbladstiftelsen, och även det har en naturlig förklaring.

– Victor Hasselblad själv hade en stor passion för natur och naturfotografi, särskilt fåglar, vilket blev en drivkraft i utvecklingen av Hasselbladskameran, berättar Renée Göthberg, programansvarig.

Historiska fotografier och samtida konstnärer

Hasselbladstiftelsen har djupdykt i museets fotoarkiv och även nya verk har producerats specifikt för utställningen. I fotografierna får besökarna möta allt från den lilla insekten med demonstrativt utbredda vingar till en klumpfisk hittad utanför Västkusten och geologiska formationer av gnejs och kisel.

– Det har varit inspirerande att botanisera i Göteborgs naturhistoriska museums fantastiska arkiv. I Med öga på naturen har vi satt samman ett stort urval av historiska fotografier i dialog med verk av samtida konstnärer.  Vi hoppas att utställningen kan väcka nyfikenhet hos besökaren och ge nya perspektiv på de möjligheter som fotografi har inom naturvetenskap och naturvård, säger Stefan Jensen och Louise Wolthers, kuratorer på Hasselbladstiftelsen.

Hundra tårtbitar

Museet bjuder även på hundra tårtbitar för att fira de hundra år som gått, det blir nyinvigning av museets Sinneshörna samt djurodisco där två ljudkonstnärer skapat rytmer och melodier av olika djurljud.

– Det här är ett kalas som tagit 4,5 miljarder år att få färdigt, men det var det värt. Nu är alla organismer äntligen samlade och redo att fira hela året, så kom gärna hit och träffa dem, säger Renée Göthberg.

Text: Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se


100-årskalas för Naturhistoriska

Vad? Göteborgs naturhistoriska museum firar 100 år i Slottsskogen
Var? På Göteborgs naturhistoriska museum
När? Lördag 8 juli kl. 11.30- 16.00
Läs mer på: www.gnm.se

Affisch över utställningen Med öga på naturen