Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Terje Sollie / Pexels

Lätt att titta för djupt i flaskan under sommaren

Sommar, ledighet, umgänge, fest och glädje. Men sommar kan också vara, öl, sprit, ångest och bakfyllerus. Oavsett hur lite vi dricker påverkar alkohol vår hälsa och kropp negativt och just under sommaren händer det lätt att man dricker mer än vanligt.

– Sommaren innebär ju andra, lite lösare rutiner. Semester och det varma vädret skapar olika situationer som är förknippade med alkoholkonsumtion och särskilt för den som kämpar med sin alkoholkonsumtion så kan det innebära att man får bakslag eller tar återfall, säger Elin Isacsson Schiller som är hälsocoach på VGR:s tjänst Hälsocoach online.

Även den som inte har ett riskbruk riskerar att trilla dit under sommaren och därför är det viktigt att ha koll på sitt alkoholintag. Bilden nedan visar ett sätt att mäta sitt drickande. Genom att svara på frågorna och lägga ihop poängen kan man få en indikation på om man dricker för mycket.

Källa: Hälsocoach Online

Hälsocoach online hemsida finns också material och tips för den som vill ändra sina alkoholvanor eller ha en alkoholpaus under sommaren.

Lär dig dina risksituationer

På hemsidan erbjuds även en guide till bättre alkoholvanor och ett dokument med förslag på 100 situationer där man kan vara frestad att dricka eller där man tidigare har valt att dricka.

Elin Isacsson Schiller

– Det är viktigt att vara medveten om sina egna risksituationer. Genom att kartlägga sina egna alkoholvanor och identifiera de situationer där man har svårt att kontrollera sitt drickande kan man ta steg mot att undvika överkonsumtion. Man kanske kan undvika att hamna i situationer där man vet att det är svårt att sluta dricka om man har börjat, säger Elin Isacsson Schiller.

En av de viktigaste aspekterna är att kunna säga nej till alkohol när man känner att det är nödvändigt. Det ställer också krav på omgivningen att inte hetsa och truga någon att dricka alkohol.

– Ett nej är ett nej. Man ska inte behöva förklara sig utan man ska kunna tacka nej till alkohol utan att någon tråkar en för det. Men känner man att man behöver använda undanflykter för att säga nej så det helt okej också.

Ta hjälp

Den som redan känner att det gått för långt, vad kan hen göra?

– Det finns stödlinjer att ta kontakt med eller så kan man kontakta oss på Hälsocoach online. Men framför allt tänker jag att den som vill dricka mindre ska involvera vänner och familj. Var öppen och förklara, ’Jag vill inte dricka så mycket ikväll’ eller ’Jag har bestämt mig för att bara dricka så här mycket i kväll, kan du hjälpa mig och se till att jag klarar det. Det här är viktigt för mig’, förklarar Elin Isacsson Schiller.

– Man kan ha olika anledningar till att vilja dricka mindre, som att må bättre psykiskt eller fysiskt, sova bättre eller leva utan att behöva tänka på hur mycket man drack igår och om man kan köra bil idag. Det kan också handla om att kunna delta i möten som man har avtalat. Så det är viktigt att påminna sig själv och andra om att det här är något som är viktigt för mig, och att vi kan hjälpas åt, fortsätter hon.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Om Hälsocoach online

Hälsocoach online är en digital och kostnadsfri tjänst för alla som är 16 år eller äldre och bor inom Västra Götalandsregionen. Tjänsten är till för dig som vill komma i gång och röra på dig, äta hälsosammare, sluta med tobak eller förändra dina alkoholvanor och som vill ha ett kontinuerligt stöd längs vägen i början av din förändring.

Hos Hälsocoach online bokar du på eget initiativ via appen Vård och hälsa. Hälsocoach onluine utgår ifrån just dina behov, önskemål och förutsättningar till förändring. Du kan även boka tid hos för att få hjälp med att förändra dina levnadsvanor om du fått specifika råd från hälso- och sjukvårdspersonal som läkare, dietist eller fysioterapeut.

www.vgregion.se/halsocoach