Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Semestertips! Låt sommaren gå till historien på VGR:s museer och besöksmål 

Låt sommaren gå till historien på Västra Götalandsregionens museer och besöksmål. Res hela vägen från bronsålder, via medeltid och sekelskifte till nutid, träffa djur och natur från hela världen eller få hjälp med att sätta rätt färg på ditt gamla hus. VGRfokus tipsar om upplevelser för alla åldrar och dessutom är det fritt inträde.

Forsviks bruk – en del av den svenska industrins vagga 

I nordöstra Västergötland, en mil från Karlsborg, finns 600-årig industrihistoria i en spännande och levande bruksmiljö. I sommar kan du bland annat besöka kvarnen under malning, höra rootsmusik i gjuteriet och ta del av arbetarnas berättelser. På området finns även en bruksjärnväg, smedja, kraftverk och ett träsliperi. Från och med den 15 juni sker en kostnadsfri guidad tur av bruket varje dag, hela sommaren.
Läs mer på Forsviks bruks hemsida. 

 Göteborgs naturhistoriska museum – ständigt aktuell 100-åring 

I år firar Göteborgs naturhistoriska museum 100 år i Slottsskogen med en jubileumsskrift, en ny blomsteräng och jubileumsutställningen Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier. I sommar kan du också träffa museets experter i samband med Göteborgs jubileumsfirande i Bältesspännarparken, där du får gissa bajset eller lära dig mer om sjömat. Under museets långa historia har även många myter och mysterier vuxit fram. Hur förhåller det sig med jättebläckfiskar, enhörningar och medeltida mördarsniglar egentligen?
Läs mer på Göteborgs naturhistoriska museums hemsida. 

Lödöse museum – upplev medeltiden och se unik bronsskatt 

Fyra mil norr om Göteborg ligger Lödöse, en av Sveriges första städer. Här får du veta allt om medeltiden och hur vikingar, prinsessor och munkar levde. Du kan också se den unika bronsskatten som hittades av en orienterare utanför Alingsås 2021. I Labbet lär du dig hur bland andra arkeologer, historiker, geologer och konservatorer samarbetar för att lägga pusslet om vårt förflutna. Det finns också en rad sommaraktiviteter, som quizaftnar, medeltidsdagar och firandet av örtagården som fyller 20 år!
Läs mer på Lödöse museums webbplats. 

Vitlycke museum – upplevelser och kunskap i Tanums världsarv 

Drygt 13 mil norr om Göteborg hittar du 3 000 år gamla hällristningar, men du kan också uppleva bronsåldern ur fler perspektiv. I utställningen Bilder, bronser och berättelser lär du känna några av dåtidens Tanumsbor och på bronsåldersgården ser du hällristarnas hus. Museet har dagliga guidningar hela sommaren fram till den 1 september. Missa inte heller sensommarens favorit – nattguidningar bland hällristningarna med ficklampa. Läs mer på Vitlycke museums hemsida. 

Vänersborgs museum – ett British Museum i miniatyr 

I Sveriges äldsta museimiljö följer du spåren av 1800-talets upptäcktsresande bland egyptiska sarkofager, afrikanska fåglar, kinesiskt porslin, europeisk konst, nordiska djur och mineraler. Från den 28 juni sker visningar dagligen mellan onsdag och söndag, där du får veta allt om samlingarna – och hur det egentligen ligger till med museets prinsessmumie. Den 26 augusti sker Wenersborgs Museums Sekelskiftesdag där brunnsmusiken klingar och T-fordar trängs med höghjulingar. Museet byggdes 1885 och ser i stort sett likadant ut i dag som när det öppnade. Läs mer på Vänersborgs museums hemsida. 

Slöjd & Byggnadsvård på Nääs – resurscentrum med hållbarhetstänk 

Här kan du ta tag i hemmafixet med lust, inspiration och hållbara perspektiv! Under sommaren pågår en utställning om hur du sätter färg på hus och miljöer, och kurser i allt från att göra en halmhatt till hur du renoverar fönster. Du kan också lära dig mer om att putsa och mura eller hur man väver tuskaft. Det finns även ett fackbibliotek, en butik och du kan få gratis rådgivning. Slöjd & Byggnadsvård ligger vid Nääs slott i Floda i Lerums kommun och har öppet tisdag–söndag hela sommaren, med undantag för midsommarhelgen.
Läs mer på Slöjd & Byggnadsvårds hemsida. 

Fira Slöjddagen med hemslöjdskonsulenterna 

Den 1 juli firar VGR:s hemslöjdskonsulenter Slöjddagen, som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Det blir slöjd från scenen, workshops och försäljning av slöjd, design, hantverk och konsthantverk. Missa inte heller utställningen Lin on Me på Rydals museum i Marks kommun, en timme från Göteborg. Här får du veta mer om processen från frö till fiber, möta konstnärer som använder lin och se hur det används till allt från handdukar till tapeter. Lin on Me, som visas hela sommaren, produceras av Rydals museum i samarbete med bland andra hemslöjdskonsulenterna.
Läs mer på hemslöjdskonsulenternas hemsida.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen driver Lödöse museum, Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.