Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Tiia Monto, CC BY-SA 4.0

VGR markerar mot Mondelez och andra företag som har verksamhet i Ryssland

En enig regionstyrelse har beslutat att avbryta inköp och införa ett totalstopp av alla varor som tillhandahålls av företaget Mondelez. Dessutom undersöks om VGR kan bojkotta fler företag som har verksamhet i Ryssland.

Sedan det blev känt att företaget Mondelez som bland annat äger varumärkena Marabou, Oboy, Philadelphia med flera fortsätter bedriva verksamhet i Ryssland har kritiken mot företaget varit hård. En rad företag och verksamheter har valt att bojkotta Mondelez som de menar indirekt stöttar Rysslands krig mot Ukraina genom att ha verksamhet i landet.

Nu sällar sig Västra Götalandsregionen till den skara som inför stopp av Mondelez produkter. Förra veckan lämnade Moderaterna i Västra Götalandsregionen in ett iniativärende till regionstyrelsen som en enig styrelse nu ställt sig bakom.

– Genom detta beslut markerar vi tydligt vår solidaritet med Ukraina och vårt engagemang för att fördöma krigshandlingar. Det är ett konkret steg vi tar för att göra skillnad och agera i enlighet med våra principer, säger Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande.

Regionstyrelsen ger även regiondirektören i uppdrag att identifiera en relevant och vedertagen ”svart lista” över leverantörer och utifrån denna analysera om VGR är berörda för att sedan vidta lämplig åtgärd i syfte att pausa, avbryta eller endast omfatta inköp av nödvändiga varor.

”Detta beslut markerar regionstyrelsens tydliga ställningstagande för att visa solidaritet med Ukraina och fördöma de handlingar som hotar deras frihet och säkerhet”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

Se över möjligheter att stoppa inköp

Under gårdagen togs ett liknande beslut av VGR:s styrelse för fastighet, stöd och service på initiativ av den rödgröna ledningen. Regionen ska se över de juridiska möjligheterna att stoppa all upphandling av varor från entreprenader och tjänster som levereras av företag med verksamhet i Ryssland.

”Likt Försvarsmakten och övriga aktörer ska regionen sätta ekonomisk press och vägra att samarbeta med företag som är med och finansierar Putins invasion och brott mot folkrätten”, skriver den Rödgröna ledningen i sitt pressmeddelande.

– Vår ståndpunkt i frågan är solklar. VGR ska inte vara med och finansiera Rysslands invasion av Ukraina. Vi vet att det finns juridiska omständigheter med upphandlingar och avtal som måste följas, vilket vi förtydligat i beslutet. Där det är möjligt att häva avtal, utan att det blir juridiska påföljder, ska detta ske omgående, säger Håkan Andersson (S), ordförande för Styrelsen för fastighet, stöd och service.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se