Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

100 år i den biologiska mångfaldens tjänst

Över 600 000 växtälskare från hela världen besöker varje år Botaniska trädgården i Göteborg. Här finns den dramatiska Klippträdgården och den rofyllda Japandalen, men också färgsprakande perenner och sommarblommor. Nu fyller Botaniska 100 år och det ska så klart firas ordentligt!

Födelsedagen infaller lördagen den 8 juli och då bjuder trädgården in till en rad festligheter. Dagens höjdpunkt är invigningen av den nya anläggningen Kulturträdgårdarna i anslutning till byggnaden Stora Änggården. Här har trädgården samlat köksväxter, dahlior, dagliljor och andra kulturväxter i en cirka 3 500 kvadratmeter stor vackert designad anläggning.

Från scenen blir det tal och berättelser, både historiska och framåtblickande, och ett jubileumsträd kommer planteras. Ciceron är trädgårdsprofilen Gunnel Carlson. Trädgården firar i 1920-talets anda med livemusik av jazzbandet Gentlemen and Gangsters och positivspel av Moas Mekaniska Musikmaskin. Gratis popcorn till barnen. Kom gärna klädd i tidstypiska kläder!

Göteborgs naturhistoriska museum invigdes också den 8 juli 1923 och firar tillsammans med Botaniska. Tåget Stinsen går i skytteltrafik genom Slottsskogen under dagen så det går att ta del av allt som händer på båda ställena.

Hanna Tornevall.

– Det känns fint att fira tillsammans med Naturhistoriska, precis som för 100 år sedan. Under de närmaste åren tar Botaniska nästa steg in i framtiden och utvecklar nya anläggningar där våra besökare kan lära sig om, och fascineras av, växtvärldens mångfald, säger Hanna Tornevall, förvaltningschef för Botaniska trädgården.

Botaniska trädgårdens uppgift är att värna om och arbeta med växtvärldens mångfald, och sedan trädgården öppnade har Botaniska varit en verksamhet i ständig utveckling. Trädgården är en betydelsefull infrastruktur för forskning, här undervisas barn om naturen och här kan man njuta av växter från jordens alla hörn i vackert komponerade trädgårdsrum. Botaniska har ett nära samarbete med Göteborgs universitet.

I trädgården finns 20 000 olika växtarter från mer än 130 länder. Den uppodlade ytan är närmare 20 hektar. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Dess yta är 57 hektar. Här bedrivs världsledande forskning om vilka träd som kommer att klara ett framtida klimat i våra städer.

Trädgårdens växtsamlingar kommer till stor del från otaliga växtexpeditioner världen över. I världsklass är bland annat samlingen av vildinsamlade lök- och knölväxter som blommar ögonbedövande i lökträdgården och i den prisbelönta Klippträdgården.

– Jag önskar att alla invånare i regionen är stolta över sin Botaniska trädgård och förstår vilken unik plats den är. Här finns skönheten som omedelbart möter besökaren och den forskning om växtvärldens mångfald som sker bakom kulisserna. Internationella besökare och kolleger fascineras också av trädgårdens topografi och placering i direkt anslutning till Änggårdsbergens naturreservat, vilket gör gränserna mellan den uppodlade trädgården och den mer vilda naturen flytande, säger Hanna Tornevall.

Agneta Green
vgrfokus@vgregion.se


Botaniska grundades med fokus på utbildning och forskning

Göteborgs botaniska trädgård kom till på initiativ av Göteborgs Stad och blev möjligt tack vare en donation från köpmannen Charles Felix Lindberg 1909. Staden önskade en institution med trädgårdsanläggningar som kunde användas för undervisning och forskning. Carl Skottsberg anställdes som prefekt 1915 och trädgården invigdes officiellt 1923. 1936 blev Skottsberg även den första professorn i botanik vid Göteborgs universitet. Västra Götalandsregionen är sedan 1999 Botaniska trädgårdens huvudman.

Vad är en botanisk trädgård, egentligen?

Botaniska trädgårdar är institutioner som, till skillnad från andra trädgårdar, har dokumenterade samlingar av levande växter för vetenskaplig forskning, bevarande, visning, folkbildning och utbildning. Att samlingen är dokumenterad innebär att all information om växterna finns sparad i en databas. Det finns fem botaniska trädgårdar i Sverige som är internationellt ackrediterade av Botanic Gardens Conservation International (BGCI), vilket Botaniska trädgården i Göteborg är.