Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Pernilla Lundgren, Södra Älvsborgs sjukhus

Hemlig konstnär smyckar sjukhusets väggar

Har VGR fått sin egen Banksy? Det senaste halvåret har det med ojämna mellanrum ploppat upp tavlor på väggarna på Södra Älvsborgs sjukhus. Konstnären har valt att förbli anonym.

Strax före årsskiftet dök det första verket upp: tavlan ”Nyårsraketen” vid gula golvet och C-hissen. Med en raket fäst på ryggen står en kvinna redo för avfärd från planeten Tellus.

– Jag såg två scenarion framför mig, antingen kommer ingen att märka något eller så kommer någon att plocka ner tavlan, säger den kvinnliga konstnären.

Inget av de två tänkta utfallen stämde.

Bad kollega om hjälp

Strax efter att rakettavlan fått sin plats på väggen i korridoren började det tisslas och tasslas på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) om vem som hade målat tavlan. För att inte avslöja vem hon var hade konstnären bett en kollega om hjälp med att sätta upp tavlan.tavla av anonyma konstnären

Efter det har det dykt upp inlägg på Instagram och Facebook där den hemliga konstnären på SÄS tackas.

– Jag har fått Veckans ros på intranätet och mina kollegor berättar då och då om hur de har hör diskussioner där anställda funderar högt kring vem det är som ligger bakom tavlorna, säger konstnären.

Ett hjärta på varje skapelse

Drygt ett halvår har passerat sedan det första verket sattes upp. Sedan dess har det blivit ytterligare tio tavlor. Den uppmärksamme noterar att ett hjärta finns med på varje skapelse.tavla av anonyma konstnären

– Jag tänkte inte så mycket på den inverkan mina bilder kunde ha när jag började med det här, men det är jättekul att de uppskattas. Det är en liten hälsning till alla på sjukhuset från mig.

Mytomspunne gatukonstnären Banksy

Önskan om anonymiteten delar hon med den mytomspunne gatukonstnären Banksy.

Banksy är en av de mest kända graffitikonstnärerna i världen och trots att hen har varit verksam i över 20 år och skapat några av de dyraste konstverken i världen är det fortfarande oklart vem Banksy är.

– Jag trivs bäst som okänd, att jag pratar med dig är ett undantag, säger konstnären på SÄS och skrattar.

Ger en ledtråd

Hennes verk skapas i akryl på återvunnet sjukhuspapper. Mer exakt än så vill hon inte vara med sin skapandeprocess, med risk för att avslöja var på sjukhuset hon arbetar någonstans. Hon använder sig fortfarande av bulvaner för att sätta upp tavlorna.

– Jag kan berätta att jag har jobbat färre än fem år på sjukhuset. För mig är det avkopplande att måla och det är kul att ge till någon annan. Så länge jag tycker det är roligt kommer jag att fortsätta.

Senaste tillskottet är en Mona Lisa-inspirerad tavla som hänger på väg till infektionsenheten.

Text: Carina Karlsson
Bilder: Pernilla Lundgren
vgrfokus@vgregion.se