Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Mårten Bydén svegsvarvar. Bild: Tobias Havaas

Så fick den utdöende svarven ett uppsving med hjälp av VGR

Vet du vad en svegsvarv är? För 250 år sedan visste alla, åtminstone i Boråstrakten. Nyss höll den på att dö ut. Men i dag är den inte utrotningshotad längre. Allt tack vare åtta nybyggda svarvar och en svenskättling från Wisconsin med ett brinnande intresse för “sloyd”.

På 1700- och 1800-talen svarvades det träskålar som bara den i Sjuhäradsbygden. Det redskap som användes var svegsvarven, en konstruktion som funnits minst sedan medeltiden.

– Särskilt runt Borås finns en stark kultur på det här området. Främst gjordes skålar som knallarna åkte runt och sålde. Vissa av våra gamla traditionella träskålar går bara att tillverka med en svegsvarv, säger Torbjörn Lindström, enhetschef för Konst och slöjd på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen (VGR).

Svenskättling hörde av sig

Efter industrialiseringen kom både nya material och tekniker. Trots den starka traditionen fanns år 2017 nästan ingen kvar i länet som kunde svegsvarva. Då hörde Jarrod Dahl, en svenskättling från amerikanska Wisconsin, av sig till VGR:s slöjdverksamhet.

Jarrod Dahl är hantverkare på heltid, med ett enormt intresse för det som i USA kallas “sloyd”. Han hade hittat bilder på skålar i svenska museidatabaser och lagt massor av tid på att ta reda på hur man tillverkar dem.

svegsvarvade skålar
Svegsvarvade skålar.

– Vi tog vara på tillfället och arrangerade en kurs. Amerikanen, som kunde massor om vår svarvtradition, ibland mer än vi, var med som ledare. För att kunna hålla kursen gav jag även en Göteborgsslöjdare, Anders Lindberg, i uppdrag att tillverka åtta svegsvarvar, säger Torbjörn Lindström.

Ville låna svarvarna efteråt

Kursen blev snabbt fullbokad och deltagarna ville sedan låna svarvarna för att hålla egna kurser. Det var så Mårten Bydén hittade sitt nya specialintresse. Till vardags är han brandman i Alingsås men på fritiden sysslar han mycket med historiskt hantverk.

– Det är fascinerande att svarva! Det är inte så intuitivt, utan det blir en aha-upplevelse när man fattar hur det funkar. Och det går att göra fantastiskt vackra föremål, med enkla medel, säger han.

Mårten Bydén har hållit på i tre år, gör mest koppar och skålar i alla storlekar och berättar att han fortfarande lär sig nya grejer.svegsvarv

– Det här är ett hantverk som kräver övning och träget arbete. Men numera har vi minst ett tiotal i Västsverige som kan hantera en svegsvarv. En handfull har dessutom hunnit bli riktigt duktiga. Det känns som att återväxten är tryggad. Det här tog skruv faktiskt, säger Torbjörn Lindström.

Pånyttfödelse av ett hantverk

Och i sommar kan det bli ännu fler som fastnar. VGR:s svegsvarvar ska användas under Slöjdfest på Kviberg i Göteborg 14–16 juli.

– Jag ska hålla kurs och sprida kunskapen vidare. Det är kul att få vara med i den här vågen av pånyttfödelse av ett hantverk! säger Mårten Bydén.

Text: Zara Tellander
Bilder: Tobias Havaas
vgrfokus@vgregion.se


Varför heter det svegsvarv?

Sveg är ett äldre ord för “lång böjlig kvist”. Från början hängdes den trampdrivna svarvens rep över en fjädrande gren. Hantverket skedde under närmaste lämpliga träd. På 1300-talet utvecklades den med en nyare konstruktion av fjädrande stänger, och man slapp stå utomhus och jobba.

FILM: Här använder Jarrod Dahl en svegsvarv under besöket i Sverige