Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu kan du få din patientfaktura via Kivra

Varje år skickar Västra Götalandsregionen (VGR) ut drygt 1,4 miljoner pappersfakturor till patienter som har besökt vården. Fakturorna skickas till patienter som inte betalar sitt vårdbesök på plats.
– Nu inför vi möjligheten att få fakturan digitalt i Kivra som ett sätt att minska både pappersanvändning, portokostnad och transporter, säger Helena Bergqvist Carlsson, områdeschef på ekonomiservice, VGR.

Helena Bergqvist Carlsson.
Helena Bergqvist Carlsson.

Med faktura via den digitala brevlådan Kivra i stället för pappersfaktura, får du tillgång till fakturan var du än är och riskerar inte att missa en betalning om du till exempel skulle vara bortrest. Att använda Kivra kostar inget för patienter och invånare.

– Vi hoppas att våra patienter kommer tycka det är smidigare att få sina fakturor digitalt via Kivra jämfört med att få den i brevlådan. För VGR är det billigare att skicka en faktura via Kivra än att skicka den med post, vilket gör att vi kan hushålla med skattemedel, säger Helena Bergqvist Carlsson.

Fakta:

  • Att få fakturan via Kivra är ett komplement till att få den som pappersfaktura via posten, autogiro och e-faktura.
  • Du som har Kivra aktiverat på din mobil eller dator behöver inte göra någonting. Din nästa patientfaktura kommer från september automatiskt att skickas dit.
  • Har du Kivra men vill fortsätta få fakturan på papper så behöver du ändra det i inställningarna i Kivra.
  • Om du inte redan har Kivra behöver du skapa ett konto där för att få din faktura dit. För detta behöver du e-legitimation, till exempel Bank-ID. Du kan läsa mer om att ansluta dig till Kivra på kivra.se.

Om du som patient behöver hjälp med hur du kan betala din faktura kan du kontakta patientfakturaenheten. Telefonnumret ser du på din faktura. Du kan också få hjälp via mina sidor på 1177.se.

vgrfokus@vgregion.se