Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Varsam restaurering. Foto: José Lagunas Vargas

160 år gamla krepiner får nytt liv på Dicksonska palatsets gardiner 

Just nu renoveras Dicksonska palatset i centrala Göteborg, för att nästa sommar öppna för allmänheten. I det arbetet ingår restaurering av 750 silkekrepiner – gardintofsar – från 1860-talet. Där rycker VGR:s textilkonservatorer in. 

Vi tar det från början: Dicksonska palatset vid Heden i Göteborg byggdes 1862 av Oscar Dickson, som tillhörde en förmögen köpmansfamilj. I dag är det Göteborgs stad som äger och förvaltar huset. 

– De har stora planer för det här palatset, det ska bli en restaurang i bottenvåningen med tillhörande festlokaler på övervåningen. Festlokalerna är helt fantastiska! Det är otroligt vackra stuckaturer, kristallkronor, guldspeglar från golv till tak – och väldigt maffiga gardinuppsättningar. Och det är där vi kommer in, säger Anne-Marie Ryding, textilkonservator på Studio Västsvensk konservering (SVK). 

Över 160 år gamla

I våras fick Anne-Marie Ryding och hennes kolleger i uppdrag av Göteborgs stad att ta sig an Dicksonska palatsets gardinuppsättningar. 

– De här gardinerna består av röd sidendamast och är dekorerade längs kappans nederkant, med förtjusande krepiner. De är över 160 år gamla, så de är ganska slitna. 

Krepinerna är ett slags gardintofsar, men inte sådana som hänger vid sidan av gardinen, och som blev kända när en av Hollywoodfruarna pratade om ”tassels” på tv för några år sedan, utan dessa hänger högt upp i fönstret och dekorerar gardinkappans nederkant, ungefär som en lugg. 

Krepinerna består av träkärnor som är lindade med tunna silkestrådar i rött och guld. 

– De har hängt väldigt utsatt i fönstren, så på vissa ställen är de väldigt slitna. Dem behövde vi försöka ta hand om! 

Valde annat spår

Textilkonservatorerna jobbar med att rädda alla möjliga slags textilier, från gamla mässkrudar till ridåer, bildvävar och dräktdelar, men att restaurera silkekrepiner hör inte till deras vanligaste uppdrag. Därför fick Anne-Marie Ryding först göra en del research: hur tar man egentligen hand om 750 silkekrepiner, så att de både blir fina och bevaras bra? 

Hon kontaktade kollegor både i Sverige och utomlands, bland annat på Victoria & Albert museum i London. Rådet hon fick var att ersätta krepinerna med kopior, en väldigt dyr och tidskrävande åtgärd. Efter att tillsammans med SVK:s målerikonservatorer ha testat sig fram bestämde sig textilkonservatorerna för ett annat spår: 

Anne-Marie Ryding. Foto: Elin Widfeldt

– Vår metod, som vi har kommit fram till är den bästa, innebär att originalen kan bevaras och återanvändas. Vi retuscherar krepinerna med akrylfärg i rött och guld, där det saknas silke, då får man ett helare intryck. Sen sprejar man på med 20-procentigt akrylatlim, en tunn, tunn dimma med hjälp av en airbrush. 

I somras blev hälften av krepinerna klara och har nu sytts fast på gardinerna i Dicksonska palatset. Arbetet med att restaurera krepinerna fortsätter i höst, och sommaren 2024 är huset tänkt att öppna för allmänheten. 

Text: Elin Widfeldt 
Video: José Lagunas Vargas 
vgrfokus@vgregion.se 


Fakta

Studio Västsvensk konservering (SVK) är en del av Västra Götalandsregionen (VGR). SVK ligger i Gamlestan, Göteborg, men konservatorerna kan få uppdrag över hela Västsverige. 

Dicksonska palatset ägs och förvaltas av Higab, Göteborgs stads fastighetsbolag.