Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
En av de nya ellastbilarna, med chauffören Kaia Sjöberg. Bild: Maria Lagergréen Västlund

Nya ellastbilar och en snabbladdare – VGR går i täten för elektrifierade transporter

På onsdagen tog Västra Götalandsregionen (VGR) ännu ett kliv mot en mer hållbar framtid, när en snabbladdare för ellastbilar invigdes vid Östra sjukhuset i Göteborg. VGR är en av de första regionerna i Sverige som använder ellastbilar för tunga transporter.

Sedan i våras har VGR tre tunga ellastbilar som rullar på vägarna i Göteborg och även mellan Göteborg och Alingsås, bland annat med tvätt och med olika typer av material. Ellastbilarna laddas vid en snabbladdare som under torsdagen invigdes officiellt.

Ellastbilarna och snabbladdaren, som är placerad vid Östra sjukhuset, är viktiga för att Västra Götalandsregionen ska nå Miljömål 2030 med 100 procent fossilfria transporter. Redan i dag är 94 procent av de köpta godstransporttjänsterna fossilfria.

– Lastbilarna är märkbart tystare än traditionella lastbilar, samtidigt som utsläppen är mindre. Att vi nu har detta på plats gör att vi blir mer förnybara och hållbara, sa Tina Ehn (MP), ordförande i hållbarhetsutskottet på Västra Götalandsregionen, vid invigningen.

Satsning på elektrifiering

Tina Ehn och Sebastian Aronsson. Bild: Maria Lagergréen Västlund

VGR är aktivt involverade i den regionala satsningen för att stödja elektrifieringen av samhället, och arbetar tillsammans med andra samhällsaktörer för att underlätta övergången till grönare transportalternativ.

– Arbetet bidrar till att vi kan nå våra klimatmål. Det gör mig stolt att vi som region kan peka ut riktningen för andra regioner när det kommer till elektrifiering, säger Sebastian Aronsson (S), ordförande i styrelsen för logistik.

Aksel Bjerva
vgrfokus@vgregion.se


Snabba fakta

Snabbladdaren: 150 KW fördelat på två laddhandskar. Laddaren har redan varit i bruk i ett halvår, men invigdes officiellt onsdagen den 6 september.

Fordon: tre ellastbilar för tunga transporter (över 3,5 ton gods), varav två med batterikapacitet på 200 kWh, som transporterar tvätt- och depåmaterial inom Göteborg, samt en lastbil för tunga transporter med batterikapacitet på 300 kWh för transporter mellan Tvätteriet i Alingsås och Göteborg.

Räckvidd på lastbilarna: cirka 13 mil.