Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sara Granér, Max Gustafsson, Johan Wanloo och Yvette Gustafsson. Fyra av de fem serietecknare som gjort sin tolkning av vad vi stör oss på i kollektivtrafiken.

Ovanorna vi stör oss på i kollektivtrafiken

Prata högt i mobilen med högtalaren på, hosta utan att hålla för munnen och inte erbjuda plats för den som behöver sitta. Västtrafik har låtit fem serietecknare gestalta några av de ovanor vi retar oss på i kollektivtrafiken, för att påminna om att visa hänsyn när vi reser tillsammans.

Att resa kollektivt har många fördelar. Men i mötet med andra människor kan det också uppstå irritation över vissa beteenden hos medresenärerna. Nu när pendlingen drar i gång efter sommaren vill Västtrafik på ett humoristiskt sätt uppmana till eftertanke och visa hänsyn i kollektivtrafiken.

Fem serietecknare från Västra Götaland – Sara Granér, Max Gustafson, Johan Wanloo, Johanna Larsson Pinedo och Yvette Gustavsson – har fritt tolkat tio av de beteenden som vi uppskattar minst när vi reser kollektivt. Det handlar om allt från högljudda mobilsamtal till ohämmade nysningar och smaskande matintag.

– Resultatet blev både roligt och tankeväckande. Alla serietecknare har en egen, utpräglad stil och de har tolkat situationerna på väldigt personliga sätt, säger Malin Bernhardson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik.

Fyra serietidningsrutor. På den första hostar och harklar en person och sitter bredbent. Han säger "ingen fara, det är inte corona". Personen bredvid svarar genom att prutta högljutt och säger "ingen fara, det är inte corona".
Klicka på bilden för att få den större. Johanna Larsson Pinedo är serietecknare och digital kommunikatör i Göteborg. Hon har valt att teckna ”frihostarna” och manspreaders, det vill säga personer som breder ut benen brett och därmed tar mer plats än det egna sätet.

Stora ryggsäckar

Sara Granér bor i Kungsbacka och arbetar som serietecknare, illustratör och bildkonstnär. Hon har publicerats i bland annat Galago, Dagens Nyheter, Ordfront magasin och ETC, och gett ut flera böcker.

I Västtrafiks seriesatsning har hon tecknat ”att lyssna på musik utan lurar” och ”folk som stöter in i andra med stora ryggsäckar”.

– Jag pendlar från Kungsbacka till Göteborg och gillar att åka kollektivt. Särskilt när jag åker med min hund brukar jag prata med folk jag inte känner. Annars brukar jag läsa. Jag har slutat lyssna på poddar och musik eftersom det då hänt att jag glömt saker på spårvagn och tåg.

”Kommer hem med en berättelse”

Yvette Gustafsson är serietecknare från Göteborg, och gör serierna Zak&Ting, Feltänkt (@feltankt på Instagram) och vetenskapsserien Infosfären till tidningen Populär Astronomi. Hon har ritat personer som äter slafsigt och personer som stannar precis innanför dörrarna på bussen så att andra inte kan komma på.

Vad har du för förhållande till kollektivtrafiken?

– Jag är väldigt tacksam för att det finns kollektivtrafik, för längre resor än de jag gör på cykel. Ibland finns det en del saker att störa sig på, men det finns också fina saker. Man hinner titta på sin omgivning, ibland träffar man på en vän, och omständigheter kan göra att man kommer hem med en berättelse om något lustigt som hände på resan, säger Yvette Gustafsson.

Ge sin plats till andra

Johan Wanloo är serietecknare, illustratör, barnboksförfattare och radiopratare. Han har publicerats regelbundet sedan mitten av 90-talet, bland annat i Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och Galago. Han har också gett ut flera egna seriealbum.

Vilka beteenden har du ritat?

– Att inte låta andra kliva av innan man går på och att inte resa sig för den som behöver sitta. Jag brinner för frågan om att ge sin plats till folk som behöver den bättre. Framför allt eftersom jag tycker att JAG borde få sitta. Tonåringar kan stå upp, säger Johan Wanloo.

Seriestripp som visar hur en ung person vägrar ge sin plats för äldre.
Johan Wanloo om vad han stör sig på i kollektivtrafiken. Klicka på bilden för att få den större.

Serierna ställs ut

De tio seriestripparna kommer synas i Västtrafiks digitala och sociala kanaler från den 13 september. Seriestripparna kommer också att ställas ut i Västtrafiks butiker samt på utvalda bibliotek och kulturhus i Västra Götaland under hösten.

– Vi hoppas att de skapar igenkänning och kanske även reflektion över hur man är en bra medresenär. I förlängningen vill vi få fler att trivas ombord på våra fordon och få fler att vilja resa hållbart, säger Malin Bernhardsson.

VGRfokus/Västtrafik
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Här ställs seriestripparna ut

  • Borås stadsbibliotek
  • Fyrens bibliotek, Kungsbacka
  • Göteborgs stadsbibliotek – 300m2
  • Kronan bibliotek, Trollhättan
  • Kulturhuset Bergsjön, Göteborg
  • Uddevalla stadsbibliotek

Delar av utställningen kommer även att visas i Västtrafiks butiker i Borås, Trollhättan och Göteborg (Nils Ericsonterminalen, Drottningtorget, Angered och Västra Frölunda).