KAT – Kirurgiskt Anatomiskt Träningscentrum på Mölndals sjukhus ger läkare en unik möjlighet att träna sig på att operera. Nyligen arrangerades en kurs i underarmens uppbyggnad där tre av deltagarna var läkare från Ukraina.
– Som ni ser bör man inte kunna förväxla radialnerven med mediannerven.
Överläkare Carl Ekholm håller en kort genomgång av hur nerverna är placerade i området runt armbågen. Sedan är det dags för de 14 kursdeltagarna att själva undersöka saken och salen fylls av ett lågmält mummel. På vart och ett av de små borden i salen ligger ett så kallat preparat, en arm från en donerad kropp. Vid varje bord står också en handledare som guidar deltagarna genom processen. Varsamt tar de sig förbi senor, ledband, muskler, blodkärl och nerver, in till armbågsleden.
– Framtill ser du ligamentet, förklarar överläkare Arun Patel vid ett av borden. Lägg märke till hur brett det är.
Guld värt att få öva
Dissektionslabbet i källaren på Mölndals sjukhus har namnet Skär & Lär och är en av mycket få platser i landet där läkare kan träna sig på att operera på riktiga kroppar.
Dissektionerna sker på svenska donerade kroppar och här arrangeras regelbundet kurser i hand och fotkirurgi. Just den här kursen fokuserar på underarmens uppbyggnad och deltagarna får träna på att ta sig fram till armbågsbenet utan att skada omgivande vävnad.
Michael Ullman är den som sett till att Skär & Lär kommit till stånd. Det är också han som är ansvarig för kursen.
– Detta är första gången vi håller en kurs med det här upplägget, berättar han. För en kirurg är en sån här kurs guld värd.
Även för patienterna är det förstås en fördel om kirurgen haft möjlighet att öva.
– Ingen vill bli opererad av en kirurg som aldrig har skurit förr. Jag önskar att jag själv hade fått den här möjligheten som ung kirurg, säger Michael Ullman.
Armar och ben särskilt utsatta
Några av de mest långväga kursdeltagarna är tre läkare från Ukraina.
– Hemma har vi inte möjlighet att öva på riktiga kroppar, berättar Ivan Savka, läkare vid sjukhuset i Turiisk. Idag har jag lärt mig tekniker som jag aldrig använt mig av tidigare. Det är väldigt nyttig kunskap i mitt arbete.
Kriget innebär inte bara att läkarna har mer att göra, deras arbete har också blivit svårare. Just armar och ben är de kroppsdelar som oftast råkar illa ut i strid.
– Frakturerna går inte sällan hand i hand med andra skador, förklarar Ivan. Exempelvis krossad vävnad och brännskador.
De övriga instämmer.
– Även infektioner är ett större problem för skadade soldater än för civila, säger Oresta Yedynak från Kovel. De är både vanligare och mer aggressiva. Troligen beror det på att miljön ute i fält är så oren.
Även om både Ivan och Oresta arbetar på sjukhus i västra Ukraina, långt från fronten, möter de regelbundet offer för kriget. Inte sällan skickas skadade vidare till sjukhus längre in i landet.
– Häromdagen träffade jag en patient som var färdigbehandlad. Jag sa till honom att nu kunde han åka hem, berättar Oresta. Han svarade bara: Jag har inget hem längre.
KLM står för arrangemanget
De ukrainska läkarnas närvaro på kursen är finansierat av SIC, Sahlgrenska International Care, som en del av deras biståndsarbete. Initiativet kommer dock från Christian Glamheden på KLM, Kristna Läkare och Medicinstudenter.
– Jag tackar gud för att detta gick i lås till slut, säger Christian när han dyker upp i dissektionssalen framåt eftermiddagen.
Christian arbetar själv som underläkare på barnortopeden och det var så han hörde talas om kursen.
– Den är inget för mig eftersom jag inte själv opererar, men jag började fundera på om det kanske fanns läkare på sjukhus i Ukraina, som skulle ha glädje av kursen.
KLM hörde sig för hos SIC om de kunde tänka sig att finansiera deltagandet för ett antal ukrainska läkare. De gav klartecken med vändande post och tillsammans med en systerorganisation i Ukraina satte KLM ihop ett inviationsbrev som gick ut till några ukrainska sjukhus. Det resulterade i fem anmälda läkare, men byråkratin satte käppar i hjulet för två av dem. Särskilt män i krigsför ålder har ofta svårt att få tillstånd att lämna landet.
Logistiken på den svenska sidan vållade dock inga bekymmer, försäkrar Christian.
– Att hitta boende hemma hos svenska kollegor var bara ett telefonsamtal bort, förklarar han glatt.
Utöver kursen i kadaverkirurgi har de tre läkarna en hektisk vecka med såväl studiebesök som föreläsningar.
– Det här är fantastiskt nyttigt, försäkrar Oresta. Det gör oss väldigt mycket bättre i vårt dagliga arbete. Vi är verkligen tacksamma för att vi har fått möjlighet att delta.
Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se
Fakta:
Dissektionslabbet Skär & Lär
Skär & Lär ligger i källaren på Mölndals sjukhus. Den är en del av Kat- Kirurgiskt Anatomiskt Träningscentrum vid Sahlgrenska akademin. Dissektionerna sker på svenska donerade kroppar. När dissektionen är klar sys kroppen ihop igen och begravs i sin helhet.
SIC – Sahlgrenska International Care
SIC är Sahlgrenskas center för internationellt samarbete. De administrerar vård utomlands, diverse kunskapsutbyten och bistånd av olika slag. SIC är spindeln i nätet när sjukhus i regionen skickar medicinsk utrustning till Ukraina.
KLM – Kristna läkare och medicinstudenter
Organisationen grundades 1938 och har idag omkring 500 medlemmar. De är bland annat engagerade i etiska frågor kring exempelvis dödshjälp och könsdysfori. Bistånd är en annan viktig del av verksamheten. Runt om i världen finns ett hundratal systerorganisationer.