Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Parkspången i Borås under gatukonstfestivalen No Limit 2017. Bild: Gerillaslöjdsfestivalen.

Hjärnan bakom slöjdade budskap gästar Göteborg

Har du någon gång sett en staty som plötsligt fått en stickad halsduk på sig? Kanske broderade budskap på ett broräcke under en gatukonstfestival? Craftivism är ett sätt att låta kreativitet och hantverk uttrycka en åsikt. Amerikanska Betsy Greer myntade begreppet för 20 år sedan. Nu kommer hon till Göteborg för att hålla föreläsning och workshop.

Den svenska motsvarigheten till craftivism brukar kallas gerillaslöjd, där hantverk placeras i det offentliga rummet, på ett icke-förstörande vis, för att kommentera samtida politiska och samhälleliga händelser.

– Jag gillar att man kan få en röst med sitt hantverk. Det är ett sätt att uttrycka sig med de medel man har och skapa engagemang kring olika frågor, säger Katarina Karlsson, länshemslöjdskonsulent i Västra Götalandsregionen (VGR).

Hon har, tillsammans med Kulturhuset Bergsjön, bjudit in craftivismens grundare Betsy Greer till Göteborg den 6 oktober, då det blir föreläsning, visning av kulturhuset, och en workshop.

Betsy Greer
Betsy Greer.

– Betsy Greer är i Sverige i samband med en gerillaslöjdsfestival i Stockholm. Hon kommer att berätta om bakgrunden till den rörelse som formats sedan hon myntade begreppet 2003, och om olika sätt att förändra världen med händerna, säger Katarina Karlsson.

Minskad konsumtion

Inom området gerillaslöjd ryms en rad budskap. Teman som återbruk och minskad konsumtion är vanliga, men även olika uttryck för en önskan om ett vänligare samhällsklimat syns hos de oftast anonyma hantverkarna.

– För några år sedan arrangerade vi en workshop på en julutställning. Där satt folk och gjorde egna julklappar, i stället för att köpa. Andra stickar mössor till hemlösa. Men jag har också sett en broderad julstrumpa på en stolpe, utomhus, med texten “Göteborg, i natt sover 300 personer ute”.

150 personer skapade verk

För den som vill uttrycka sig genom hantverk i offentlig miljö gäller samma regler som för till exempel graffiti. Man får inte sätta upp sina alster var som helst utan tillstånd.

– Under en stadsfestival eller liknande kan många skapa tillsammans och göra ett större verk, med de tillstånd som krävs. Ett exempel är No Limit-festivalen i Borås, för några år sedan. Då klädde Gerillaslöjdsfestivalen in en bro med hantverksalster från 150 personer, säger Katarina Karlsson.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Program 6 oktober – Kulturhuset Bergsjön

13.30 Välkommen

14.00 Workshop med Betsy Greer

16.00 Visning av Kulturhuset Bergsjön och pågående utställning

17.00–18.00 Föreläsning med Betsy Greer

Det är gratis att delta i föreläsning och workshop men antalet platser är begränsat, du måste därför föranmäla dig. Mer information om evenemanget finns på Förvaltningen för kulturutvecklings webbplats.


Craftivism och gerillaslöjd

Begreppet craftivism myntades av den amerikanska sociologen Betsy Greer 2003. Hon har beskrivit det så här: “Craftivism är ett sätt att se på livet där kreativitet förstärker dina åsikter, gör din röst starkare, din medkänsla djupare och din strävan efter rättvisa mer definitiv”.

I Sverige använder man ibland benämningen gerillaslöjd, ett begrepp etablerat av journalisten Frida Arnqvist Engström i boken Gerillaslöjd – Garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen (2014). Där definieras gerillaslöjd som: ”En kreativ mix av hantverk som placeras i det offentliga rummet på ett icke-förstörande vis. Gerillaslöjden är kreativ i material och teknikanvändning, den innehåller något slags budskap och kommenterar samtida politiska och samhälleliga händelser”