Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Gråskimlig fladdermus. Bild: Magnus Gelang

Hösten är fladdermössens bästa tid för heta kärleksnätter

Se upp bland höghusen och branterna! När höstmörkret sänker sig över landet börjar fladdermössens dejtingliv, vilket innebär heta möten i den kalla oktoberluften. Om du ännu är ung kan du till och med höra deras kärlekssånger i skymningen.

Hösten är här och dagarna blir allt kortare och kallare. För de flesta andra varelser är vårens och sommarens romantiska stämning förbi, men inte för fladdermössen. Det är nu det börjar. Jakten på den perfekta partnern.

– Nu ligger de runt för fullt, i alla fall hanarna. Honorna försöker mest se till att ligga med rätt hane, säger Magnus Gelang, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.

Romantisk middag

Fladdermössens liv är i många fall väderberoende. Är det varmt ute är fladdermössen mer aktiva, eftersom då även favoritmaten insekter är mer aktiva. Helst vill fladdermössen jaga i skydd av mörkret, för att inte själva bli mat åt någon rovfågel, men ju kyligare nätterna blir desto större chans att se dem jaga på dagtid.

– De anses svåra att få syn på, att de flyger så snabbt, men det gör de egentligen inte. Det är vi människor som har så dåligt mörkerseende att vi i stället uppfattar det som att fladdermössen är väldigt snabbflygande, säger Magnus Gelang.

”Säkert” sex

Fladdermössens dejtingliv kan även fortsätta in på vintern och tidig vår, men det är nu på hösten de flesta kärleksmöten sker. Förhoppningsvis resulterar de i små fladdermusbarn efter en dräktighet på knappt två månader. Avkommorna föds runt midsommar. Men hur fungerar då detta tidsmässigt med dejtinghösten?

– Fladdermössen som lever häruppe i Norden har utvecklat en metod för detta. Honornas ägglossning är säsongsknuten och de håller i stället spermierna de fått under parningsakten vid liv inne i kroppen under vintern. När våren väl kommer befruktas ägget. Detta för att det tar alldeles för mycket energi att hålla ett foster vid liv under vintern, förklarar Magnus Gelang.

Vackra kärleksballader

För att imponera på honorna sjunger fladdermushanarna vackra sånger. Särskilt bra på detta är den gråskimliga fladdermusen. De letar gärna upp en brant bergsvägg att sjunga intill, för att på så vis öka akustiken i sången som består av ett högt, tickande läte.

– Numera söker de sig allt oftare in till städerna för att sjunga, säger Magnus Gelang. Vi människor har ju varit väldigt duktiga på att bygga konstgjorda bergsväggar i form av skyskrapor och andra höga byggnader.

Kan höras vid Sahlgrenska och NÄL

Om du vill höra den gråskimliga fladdermusens kärlekssång i höst tipsar Magnus Gelang om platser som Linnégatan och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Skaraborgs sjukhus i Skövde, NÄL i Trollhättan samt Kungs- och Drottninggatan i Vänersborg.

– Du bör kunna höra deras sånger om du fortfarande är under femtio år gammal och inte har hängt för mycket i en replokal, säger Magnus Gelang.

Text: Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se


Fladdermuskonferens

För den som vill lära sig ännu mer om fladdermöss rekommenderas Svenska Fladdersmuskonferensen, som arrangeras av BatLife Sweden och som nästa år hålls i Jönköping. Magnus Gelang är såklart involverad i arbetet med konferensen och upplägget förväntas bli färdigt i närmsta dagarna.

– Vi har inget specifikt tema, utan försöker få till ett så spritt program som möjligt. Jag kommer till exempel prata om att vi sätter svenska namn på världens alla fladdermöss och varför, det är ett jobb jag samordnar, säger Magnus Gelang.

Konferensen, som pågår under tre dagar, kommer också lyfta ämnen med myndighetsanknytning, som havsbaserad vindkraft, men även forskning, konst och till exempel en artbestämnings-workshop.