Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

Festivalen där du kan lära dig virka, laga och återbruka inför jul

På fredag är det dags! För andra året i rad hålls hållbarhetsfestivalen Inget nytt under granen på Kronhuset i Göteborg, där du kan lära dig att virka julgransprydnader, få veta mer om byggnadsvård, lyssna på forskare och inspiratörer och shoppa second hand. Idén är att du ska få en god jul utan så mycket nykonsumtion.

Årets festival pågår mellan 1 och 3 december, och gästas av föreläsare, forskare och inspiratörer inom bland annat design, mode, hantverk och byggnadsvård. Besökaren kan lyssna på föredrag, gå på workshops, lära sig mer om hantverk, köpa julklappar eller bara fika.

Förra året kom 15 000 personer till Inget nytt under granen.

– En av de mest uppskattade programpunkterna var en workshop med återbruksstudion Hurra Pangpang, för att skapa sin egen jultröja. I år gör de porträttcollage av skräp, det kommer bli superkul! säger hemslöjdskonsulent Maria Claesson vid Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Tre temadagar

Festivalen består denna gång av tre temadagar:

Modefredag 

På fredagen blir det mode med ett medvetet grönt fokus. Träffa forskare, återbruksfantaster och modefolket. Du kan shoppa second hand, delta i återbruksworkshop, kolla in remake, hållbar slöjd och design och fika i svinnkafét. Ta gärna med ditt eget handarbete!

Ur programmet: 

  • Josefin Kilner, intendent för utställningar och samlingar på Röhsska Museet, presenterar museets senaste inköp på temat återbruk och mode.

Göralördag 

Under en hel dag får du uppleva kraften av att göra själv, lära dig nya färdigheter och skapa själv. På scenen ser du inspiratörer, forskare och traditionella tekniker. Slå dig ner och bara lyssna, eller sitt och hantverka under tiden. En dag full av den fantastiska känslan av att ta saken i egna händer.

Ur programmet: 

  • Karin Askberger, författare, berättar om husmödrar och flickor i de fattiga bohuslänska fiske- och stenhuggarsamhällena som började sticka avancerade mönster i allsköns färger – modeller som senare blev en världssuccé.

Byggasöndag 

Lär dig mer om socialt byggande, byggnadsvård, energismarta hus och varför vi ska vårda våra mikromiljöer. Eldsjälar, forskare och praktiker kommer att trängas huller om buller på scenen! Genom att vårda våra byggnader och vår miljö bevarar vi vårt kulturarv och skapar platser där människor kan mötas, lära och växa tillsammans. En dag att förena det gamla med det nya och på så sätt skapa en mer meningsfull och hållbar framtid tillsammans. 

Ur programmet: 

  • Lars Andrén, författare, föreläsare och rådgivare inom förnybar energi och energieffektivt byggande, berättar om hur du kan halvera dina energikostnader med sol och smart energianvändning. 

Fika på räddade råvaror

Inget nytt under granen arrangeras av Västra Götalandsregionen (VGR) i samarbete med Stadsmissionen, Higab och KulturUngdom. Stadsmissionen deltar bland annat med ett svinnkafé – som serverar fika bakat på räddade råvaror – och med en butik med second hand- och remake-kläder.

secon hand-kläder
Bild: Ann-Charlotte Rugfelt.

– Mitt bästa hållbarhetstips är att ställa sig frågan ”behöver jag det här?” innan man köper något. Och om svaret är ja, att försöka hitta en så hållbar produkt som möjligt, säger Maria Claesson.

Deltar under helgen gör också Region Halland/Slöjd och Konsthantverk, HDK, Slöjd och Byggnadsvård, Hantverkslärling, HOC press och många fler.

Allt om Inget nytt under granen: tider, scenprogram med mera.

VGRfokus 
vgrfokus@vgregion.se