Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Marie Schmidt i medeltidskläder, här håller hon i en medeltida skridsko gjord av ko-ben. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Hon visar medeltida leksaker i SVT:s stora historiesatsning

Den 3 december sänds den femte delen av Historien om Sverige, SVT:s största historiesatsning någonsin. I avsnittet berättar Marie Schmidt på Lödöse museum om hur barnen hade det på medeltiden.

När SVT drog igång sin storsatsning “Historien om Sverige” kontaktade de museer över hela Sverige. Marie Schmidt är arkeolog och museipedagog på Lödöse museum sedan drygt 20 år, och hade massor av idéer om vad hon kunde bidra med.

Fram till 1473 var Lödöse den enda svenska porten mot Västerhavet och hade en viktig roll som handels- och hamnstad.

Marie Schmidt

– Medeltiden är extra allt! Vi byggde kontaktnät över hela den kända världen, det skedde kulturmöten, vilket speglas bland annat i maten, modet och musiken. Det finns så många häftiga historier! Men här var mitt huvuduppdrag att prata om hur barnen hade det, säger Marie Schmidt.

Liten barnsko

Och visst lekte barn, även på medeltiden. Bland de arkeologiska fynden som visas finns bollar, skridskor gjorda av djurben, och leksakssvärd.

– Bollarna är träklot som kan ha använts bland annat till kägelspel. Vi har också hittat en leksaksyxa, en träsnurra och en liten barnsko.

Har du fått tjuvkika på avsnittet du är med i? 

– Nej! Och det kommer att kännas läskigt! Jag ska be min tvillingsyster att titta först, och berätta hur det var. Sedan tittar jag! Samtidigt är det så klart jättekul, jag känner en oerhörd stolthet över att vara med och berätta Sveriges historia.

För den som vill träffa Marie och höra henne berätta allt som inte fick plats i SVT-avsnittet, bjuder Lödöse museum in till en sopplunch den 5 december. Läs mer på Lödöse museums webbplats.

Text: Zara Tellander
Bilder: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm
vgrfokus@vgregion.se

En medeltida skridsko, en så kallad "islägg" gjord av ko-ben. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm
En medeltida skridsko, en så kallad ”islägg” gjord av ko-ben. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

 

De medeltida bollar Schmidt berättar om i artikeln. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm
De medeltida bollar Schmidt berättar om i artikeln. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm