Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Lenas dotter Alex dog i en olycka. Men tack vare att hon anmält sig till donationstregistret kunde Alex rädda livet på fyra andra människor. Foto: José Lagunas Vargas

Lenas dotters organ räddade fyra andra – ”ett fint avslut”

Alex, 28, dog i en lägenhetsbrand i januari i år. När hennes mamma Lena fick veta att Alex skrivit upp sig i donationsregistret brast hon ut i glädjetårar.
– Det var så stort och fint, mitt i det fruktansvärda, säger hon.
Alex räddade livet på fyra människor och för Lena blev organdonationen en tröst i sorgen efter dottern.

Hon minns de där dagarna i detalj. Klockslaget när de ringde från Kungälvs sjukhus, Alex fridfulla ansikte, omtanken från personalen, hur hon gång på gång gick fram till Alex och frågade: ”Var är du?”, de uppkopplade apparaterna, samtalen, alla nära som kom dit för att delta, sorgen, tårarna, värmen och kramarna. Hon beskriver det som ett starkt ”härvarande” och på något sätt fina stunder, som samtidigt var så fulla av sorg.

– Alex såg ut som om hon låg och sov och hon var inte dödförklarad än, men jag kände att hon var död. Hon var inte där, men samtidigt var det som om det var hon som gav oss styrka, säger Lena Jakobsson.

Satte alltid andra före sig själv

Den andra dagen fick hon veta att Alex hade fått en hjärninfarkt efter en kolmonoxidförgiftning. Det var också nu hon fick beskedet att Alex hade satt upp sig i donationsregistret. För Lena blev det så självklart och på något sätt en hälsning från Alex att hennes liv nu var fullbordat.

– Att hon själv tagit det beslutet visade hur mycket hon brydde sig om andra. Hon satte alltid andra före sig själv och detta blev ett så fint avslut, en bekräftelse på hennes sätt att vara som människa! säger Lena.

Enligt ett protokoll skulle nu två undersökningar göras med två timmars mellanrum för att konstatera att hon var död.

– Alex syster Annie, hennes pappa och jag satt med hela tiden, mest för att vi inte skulle ha några frågor sedan men också för att få vara med henne så mycket vi kunde.

Donerade åtta organ

Efter ett sista blodprov dödförklarades Alex, men hon var fortfarande uppkopplad för att vara i cirkulation inför organdonationen. Åtta av Alex organ och olika vävnader kunde hon sedan donera.

På begravningen en månad efter branden hade Lena skrivit ett tal, som prästen läste upp.

– Jag berättade hur stolta vi var över att Alex donerat sina organ och efteråt fick jag veta att flera av gästerna sedan anmält sig till donationsregistret.

Några månader senare kom Lena tillbaka till sjukhuset på ett uppföljningssamtal och fick veta att Alex hade kunnat rädda livet på fyra människor.

– Jag kan inte prata med Alex längre, men att delar av henne fungerar hos andra där så stort så jag kan inte förklara det. Jag är en väldigt stolt mamma!

Under hela intervjun utstrålar Lena både trygghet och styrka. När hon sedan berättar att Alex också haft en lillebror, Hannes, som dog i plötslig död när han var nio månader, är det lätt att undra över hur hon orkat.

– Jag kan inte välja att vara bitter. Då hade jag kunnat kasta in handduken när Hannes dog. Jag har valt att leva med dem som lever. Mina ögon är inte lika glada längre men jag kommer att komma dit. Jag har valt livet, och det underlättades med organdonationen.

Lena pratar med Alex varje dag. Ett ljust porträtt på en ung, glad tjej med varma ögon står uppsatt på hallbyrån. Bredvid står en mindre bild på Alex hund Hanzo, som också dog i branden.

Lena frågar fortfarande ”var är du?” men tänker då också på de fyra delarna av Alex som finns därute någonstans.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: donationer

Under 2022 blev 206 personer organdonatorer i Sverige. Behovet av organ och vävnader för transplantation är större än tillgången. 72 patienter togs bort från väntelistan förra året, eftersom de inte längre bedömdes klara av en transplantation. 37 patienter avled i väntan på organ.

Anmäl dig med ett klick!

Förmodligen är du en av de 80 procent av svenskarna som enligt undersökningar är positiva till organdonation. Genom att anmäla dig till donationsregistret blir din önskan känd för vården. Samtidigt är det förstås viktigt att du berättar för närstående hur du vill ha det. Tänk också på att du aldrig är för gammal eller sjukdomsdrabbad för att ta ställning.

Oavsett om ditt svar är ja eller nej, är det bra att göra din önskan känd. Här anmäler du dig med ett klick och ett bank-ID!

https://donation.socialstyrelsen.se/donation/