Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Snickeri för skräckslagna” – en kurs som kan hjälpa dig att ta tag i hemmaprojekten

Har du tänkt länge att du borde laga den trasiga hyllan i skafferiet? Är sommarstugefönstren ett återkommande nyårslöfte? Det kan krävas lite mod för att öppna verktygslådan. På Slöjd & Byggnadsvård på Nääs finns kursen “Snickeri för skräckslagna”, men också ett 50-tal andra kurser där du kan skärpa din kunskap – och dina verktyg.

Att lära sig mer om slöjd och byggnadsvård går hand i hand med hållbarhet. Är saxar, knivar eller stämjärn slöa, kan man gå en kurs i hur man skärper sina verktyg och slipper köpa nya.

Genom att lära sig göra saker själv kan man också dra ner på renoveringskostnaderna, till exempel för gamla fönster.

– Mycket handlar om att våga testa. Vår nybörjarkurs i finsnickeri – “Snickeri för skräckslagna” – är en av de populäraste. Uppföljaren “Snickeri för orädda” brukar också fyllas snabbt, så det behöver inte ta jättelång tid att bygga upp sitt självförtroende, säger Kristina de Rooij, bebyggelseantikvarie på VGR:s resurscentrum Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Bra för nya husägare

Att blanda praktiskt arbete med teori kan också vara en nyckel till att komma i gång med ett större projekt.

– I kursen “Platsanpassade kök” startar vi med kökets historia. Sedan får deltagarna bolla ett eget köksprojekt med en arkitekt. Efter det går vi vidare in till snickeriverkstaden, och tar fram en del av köket, kanske en bit av en stomme, eller en lucka, säger Kristina de Rooij.

Att ha med sig allmän byggnadsvårdskunskap kan också vara bra för den som är helt ny hus- eller lägenhetsägare. Ibland är första frågan inte hur saker ska göras, utan vad som ska göras.

– Kunskap hjälper en att prioritera. Kan man mer, blir det lättare att till exempel isolera på rätt ställen och på ett sätt som verkligen får effekt, säger Kristina de Rooij.

Trädgårdhistoria och tovning

Slöjd & Byggnadsvård arrangerar ett 50-tal kurser under 2024, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. I utbudet finns bland annat snickeri, smide, täljning, trädgårdshistoria, permakultur, värme och isolering, kallmurning och tovning.

Merparten är helgkurser, men det finns även kortare varianter. De flesta sker på Nääs i Floda, Lerums kommun, men en del hålls på andra platser i länet, till exempel i Mariestad och på Orust. Deltagaravgiften varierar, beroende på kurslängd, materialkostnad och annat.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Vill du lägga en egen stenmur, tillverka en räfsa eller lära dig snickra? Fördjupa dig i korgflätning, smide eller traditionellt måleri? 2024 års kurser har precis släppts. Här hittar du alla kurser på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Om Slöjd & Byggnadsvård

Slöjd & Byggnadsvård är ett resurscentrum som ska utveckla slöjd och byggnadsvård som näring, kulturarv och kunskapsförmedlare. Det är en del av Västra Götalandsregionen (VGR), Förvaltningen för kulturutveckling, och är beläget vid Nääs slott i Floda (Lerums kommun), cirka 3 mil öster om Göteborg och 2 mil väster om Alingsås.