Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittspridningen av influensa och RS-virus ökar

Smittskydd Västra Götaland ser nu att smittspridningen av influensa och RS-virus har tagit fart i länet. Även covid-19 fortsätter att spridas, men något färre fall har rapporterats senaste veckan.

Många barn insjuknar nu med RS-virus, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. När toppen är nådd är svårt att säga, men jag räknar med en fortsatt ökning de närmaste veckorna. Att skydda de allra minsta barnen från luftvägssmitta är fortsatt mycket angeläget.

Barn kan bli allvarligt sjuka av RS-virus

Infektion med RS-virus kan ge svår sjukdom, framför allt hos spädbarn, äldre och vissa riskgrupper, och därför är det extra viktigt att skydda dem. Undvik så långt det är möjligt att barnet träffar personer med förkylningssymtom.

Små barn riskerar att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa och krama barnet, så det är viktigt att alla som träffas är friska och är noggranna med att tvätta händerna, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Inte för sent att vaccinera sig

Det bästa skyddet för att inte bli allvarligt sjuk av influensa och covid-19 är att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp och ännu inte tagit sin dos. På webbplatsen 1177.se finns information om lediga bokningstider.

Det är inte för sent att vaccinera sig mot influensa och covid-19, men vänta inte utan boka din tid nu, säger Thomas Wahlberg.

Jul- och nyårshelger

Inför julens kommande helgdagar då många kommer att träffas, säger Thomas Wahlberg att den som är sjuk ska undvika att träffa spädbarn, äldre och personer i riskgrupper.

Vi ska fira jul och nyår och ha trevligt med våra nära och kära. Men var rädd om de du är rädd om och träffas bara om ni är friska, säger Thomas Wahlberg.

Text: Johanna Bernhardsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Särskilt för RS-virus gäller:

 • Undvik så långt det är möjligt att barnet träffar personer med förkylningssymtom. 
 • Undvik sammanhang där du och ditt spädbarn möter många människor. 
 • Hosta och nys i armvecket eller i pappersnäsduk. 
 • Tvätta händerna ofta. 
 • Amning minskar risken för luftvägsinfektioner. 
 • Ge barnet en rökfri miljö.

Om ditt barn blir förkylt och får svårt att äta eller verkar ha jobbigt att andas, kontakta sjukvården. Du kan ringa till 1177 för rådgivning eller läs om RS-virus på 1177.se


Så skyddar du dig själv och andra mot vinterns smittor – tips från Folkhälsomyndigheten 

 • Stanna hemma när du är sjuk. Har du tydliga symtom på luftvägsinfektion, magsjuka eller feber: stanna hemma, undvik nära kontakt med andra. 
 • Vaccinera dig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som är 65 år och äldre vaccinerar sig mot både covid-19 och influensa. Det går bra att vaccinera sig mot influensa och covid-19 samtidigt. 
 • Tvätta händerna noga med tvål och varmt vatten.  
 • Hosta och nys i armvecket  
 • Tänk på vem du träffar. Om du har symtom på luftvägsinfektion, vinterkräksjuka eller feber, visa särskild hänsyn till personer som riskerar allvarlig sjukdom vid dessa infektioner. Det gäller även om dina symtom är milda. Undvik om möjligt att umgås inomhus med till exempel äldre människor och barn som är yngre än sex månader. 
 • För dig som har nära kontakt med spädbarn: tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller använd handdesinfektion. Det gäller också syskon som kommer hem från förskolan eller skolan. Undvik kontakt med förkylda personer. 
 • Om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller få råd om var du kan söka vård: kontakta din vårdcentral, ring 1177 eller besök 1177.se  

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Statistik över säsongssmittor (covid-19, influensa och RS-virus)