Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
På Vänersborgs museum kan du bland annat prova 1800-talskläder. Bild: Ian Schemper

Res tillbaka till 1800-talet eller medeltiden på sportlovet

Sportlovet står för dörren och flera av Västra Götalandsregionens museer har aktiviteter för barn och vuxna. Det går till exempel att kika på medeltida leksaker som visats i SVT-satsningen Historien om Sverige och att få veta hur det var att växa upp på kung Oscars tid, under slutet av 1800-talet.

Är du en smidig svala eller en välkoordinerad stare? På Göteborgs naturhistoriska museum kan du bygga pappersflygplan på sportlovet, med inspiration från olika fågelarter.

På Medicinhistoriska museet i Göteborg kan du titta på konst från studieverksamheten på Lillhagens sjukhus – eller gå på råttjakt! På Vänersborgs museum kan du få veta mer om hur barnen hade det på slutet av 1800-talet.

Vill du resa längre tillbaka i tiden är Lödöse museum platsen för medeltida lekar, spel och sporter. Du som följer SVT-serien Historien om Sverige får inte heller missa Historien om Västsverige – vårt eget lokala extramaterial.

Här kommer våra tips för ett sportlov utöver det vanliga!

 • Fåglar – förebilder för flygplan på Göteborgs naturhistoriska museum
  Här bygger vi pappersflygplan och hämtar inspiration från olika fågelarter. Svalorna är smidiga medan stararna har den bästa koordinationen, pilgrimsfalkarna är snabba på att dyka och tärnor är bra på att flyga långt. Kom och låt dig inspireras, vik ett plan och testa flygfärdigheten på vårt ”flygfält”! I museets skaparverkstad kan hela familjen även bygga en himmeli, ett prydnadsföremål av halm.
  Alla sportlovsaktiviteter på Göteborgs naturhistoriska museum hittar du på museets webbplats
 • Medeltida spel och lekar på Lödöse museum
  Lödöse museum visade i höstas medeltida leksaker i den populära SVT-satsningen Historien om Sverige. Under sportlovet får du kika närmare på dem, och också testa Hnefatafl och andra spel, lekar och sporter från medeltiden. Du är också välkommen att brodera på en tusenmannabonad!
  Alla sportlovsaktiviteter på Lödöse museum hittar du på museets webbplats
 • Medicinhistoriska museet – spännande berättelser om Göteborgs medicinhistoria genom 400 år
  Mitt i centrala Göteborg finns ett museum med allt från åderlåtningsinstrument till psykiatrins historia. Personliga berättelser och livsöden blandas med föremål från Sahlgrenska sjukhuset. Här samsas konst från studieverksamheten på Lillhagens sjukhus med några av Göteborgs stora medicinhistoriska upptäckter.
  Under sportlovet (13–16 februari) är det gratis entré för alla. Det blir tipspromenad – och råttjakt för barnen! Tio råttor gömmer sig på museet, hittar du alla får du en belöning.
  Dessutom en tillfällig utställning handlar om covid-19. Vad hände och vad var vi med om?
  Medicinhistoriska museet
 • Vänersborgs museum – att vara barn på kung Oscars tid
  Hur var det att vara barn under slutet av 1800-talet? Följ med på en visning av utställningen På kung Oscars tid och lär dig mer om hur livet såg ut och hur barnen levde, lekte och arbetade! Museet har också en tipspromenad, men inte vilken tipspromenad som helst, utan en föremålsgissningstipspromenad!
  Alla sportlovsaktiviteter på Vänersborgs museum hittar du på museets webbplats
 • Historien om Västsverige – spännande föremål och platser nära dig
  SVT sänder just nu sin största historiesatsning någonsin, Historien om Sverige. I tio avsnitt får tittarna följa med på en resa från de första jägarna och samlarna och in i vår tid.
  I Västra Götaland finns många spår från de människor som levt och verkat här genom årtusendena. Flera av föremålen och platserna kan du själv besöka. Här har vi samlat några av dem, utifrån avsnitten och epokerna i SVT:s serie: Historien om Västsverige.

Barn och unga har fri entré

På Västra Götalandsregionens museer, utom Medicinhistoriska museet, har barn och unga under 20 år fri entré. Entré för en vuxen kostar 70 kronor, och ett årskort kostar 140 kronor.

Årskortet gäller på Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Medicinhistoriska museet, Vitlycke museum och Vänersborgs museum under ett kalenderår.

Vitlycke museum och Forsviks bruk är just nu stängda för säsongen.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se