Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Carina Westergren, sjuksköterska vid Ambulansen SkaS, körde bedömningsbilen i Hjo under de två första dagarna.

Två nya bedömningsbilar förstärker akutvården i Skaraborg

Med start denna vecka rullar två nya så kallade bedömningsbilar i Skaraborg. En bedömningsbil kan göra det mesta en ambulans kan förutom att lasta liggande patienter och är ett sätt att förstärka den akuta vården. Bilarna kommer utgå från Nossebro och Hjo.

– Vi hoppas det ger en bättre tillgänglighet och kortare insatstider när det gäller de mest tidskritiska patienter i dess områden, säger Hans Törnqvist som är enhetschef på Ambulansen SkaS.

Nossebro och Hjo är de två kommuner i Skaraborg som har sämst tillgänglighet vad gäller prio 1-larm och det är därför bilarna placeras på just dessa orter. De ska vara igång mellan klockan 07 och 17 alla dagar som primärvården har öppet. Det är också hos primärvården i de två kommunerna som bilarna har sin utgångspunkt.

– I uppdraget ingår att vara tillgänglig som närmaste resurs på prio 1-larm för invånarna i de kommuner där vi i dag har lägst måluppfyllnad. I övrigt hoppas vi att de även ska hantera övriga uppdrag, prio 2-3 i närområdet för att på så sätt avlasta övriga ambulanser och indirekt förbättra tillgängligheten, säger Hans Törnqvist.

Ökad samverkan

En förhoppning är också att bedömningsbilarna och dess personal kan förbättra samverkan mellan vårdgivarna.

– Vi hoppas även kunna bistå med till exempel bedömningar på patienter inskrivna i den kommunala hälso-/sjukvården i förhoppningen, att bland annat kunna minska undvikbara transporter till sjukhus i denna patientgrupp. Vi kommer sannolikt även kunna bidra med vissa arbetsuppgifter hos primärvården, men detta kommer vi behöva forma längs vägen eftersom vi inte gjort detta förut.

Skillnad mot ambulans

En bedömningsbil har samma utrustning och läkemedel som en akutambulans förutom bår och fixationsutrustning. Fixationsutrustning är till exempel vacuumskenor som man använder vid arm- eller benbrott, scoopbår inklusive remmar används vid helkroppsfixation av en patient.

Den bemannas av en sjuksköterska med lång vana från ambulanssjukvård. I praktiken har personalen samma möjlighet att göra en första insats med bedömning och behandling som om den hade kommit i en ”vanlig” akutambulans.

Det kan vara så att invånare har högt ställda förväntningar på en bedömningsbil och jämför den med en ambulans. Vilken är skillnaden?

– Kompetensen och möjligheter till bedömning och behandling är som sagt i princip de samma. Dock har man ju inte möjligheter att lasta en liggande patient i en bedömningsbil. Men jag tycker inte man som invånare ska tänka något annorlunda jämfört med vad man förhoppningsvis gör idag. Invånarna ska fortsätta vända sig till 1177 och primärvården i första hand vid mindre akuta eller långvariga sjukdomstillstånd. Vid akuta tillstånd kontakta 112 och så kommer de (SOS/SvLc) göra bedömningen vad som blir lämplig prioritet och lämplig resurs, säger Hans Törnqvist.

Text: Jan Nyman
vgrfokus@vgregion.se